En gång en gong – rid på ljudets vågor

När jag satte mig på tåget ner till Göteborg var min erfarenhet av gongbad ganska ringa. Jag hade vid några få tillfällen varit med om en yogaklass där gongen haft en biroll. Nu skulle gongen få spela huvudrollen.

text: yvonne gull illustration: Nathalie anna gill

Ett gongbad handlar om att bada i de ljudfrekvenser som vibrerar då en spelare slår med en klubba på en gong, en form av tunn metalltrumma som är upphängd i en ställning. Att dessa ljud och vibrationer påverkar oss är ett faktum, allt som vibrerar gör dessutom det på en viss frekvens. Några av målen med ett gongbad är att vi ska komma in i ett meditativt tillstånd, slappna av och öka flödet av energi i kroppen och på så vis lösa upp blockeringar, läka och komma i balans.

Det har börjat bli mörkt då tåget ankommer till Göteborgs central. Jag hinner med en promenad ner till Stenpiren där några musiker och dansare bjuder på ett uppträdande innan jag tar min väska och går nerför trappan till Hagabadet Drottningtorget. Detta är en av deras tre anläggningar och senast jag var här testade jag både flygande yoga och besökte spaavdelningen med sin underbara dusch där man helt enkelt bara lägger sig ner och vattenstrålarna sköljer synkroniserat över hela kroppen. Det här är ett ställe som är öppet för allmänheten samtidigt som det är en medlemsklubb. Ikväll är vi 19 personer som samlats för en gongpuja.

Små & stora gongar

Längden på ett gongbad varierar, från några minuter då det är del i en annan aktivitet, en vanlig längd på en enskild klass är 45 minuter. En gongpuja å sin sida pågår under en hel natt, 7,5 timme för att vara mer exakt, en period som i sig kan delas in i tio 45 minuters pass. Ordet puja kommer från sanskrit och betyder ärebetygelse eller dyrkan, det kan även stå för en religiös ritual.

I mitten av rummet står gongarna, tre stora planetgongar och ytterligare några mindre vindgongar. På dessa kommer nu fyra personer att turas om att spela under natten. Vi deltagare har lagt ut yogamattor härikring. För egen del är det dubbla mattor, en skön kudde, ett fluffigt täcke och en luddig filt. Vi är förväntansfulla och de flesta av oss tar några mobilbilder innan vi loggar ut och checkar in.

Gongen har en lång historia och är ett instrument som dykt upp i olika delar av världen under olika perioder, från och med bronsåldern. Sedan dess har den använts i olika syften från att främja växtlighet till att få oss människor i balans. I buddhistiska kloster har gonen använts för att fånga gudarnas uppmärksamhet, i Grekland har de använts för att komma i kontakt med de döda. På Borneo använde man i stället gongen till att skrämma bort stormar, samtidigt som en gong i Indonesien kunde vara en fin bröllopsgåva till ett brudpar.

– Jordgongen är den vi spelar mest på, den har en fin bas som är grundande, berättar Anna Nykvist som är en av nattens gongspelare och som har fasta klasser här i gongbad varje vecka.

Rädda för att snarka

Gongar finns i olika storlek och form alla med sin egen ton, dess vibration påverkar kroppens samtliga 24 meridianer, även kallade energikanaler. Meridianer som i sin tur står i förbindelse med kroppens inre organ och dess psykiska funktion. När dessa energikanaler flödar mår vi bra, finns det blockeringar här behöver flödet stimuleras. Ett gongbad kan fungera som en stämgaffel som skapar balans och frigör mentala, emotionella och fysiska blockeringar. Det har börjat bli dags för att släcka ner och inleda vår natt. En sista fråga hinns dock med:

– Gör det något om jag börjar snarka?

– Skulle någon snarka väldigt högt så kommer vi säga till, så det är inget ni behöver tänka på, blir svaret.

Oavsett om vi är vakna, vilar i dvala eller sover kommer gongarnas vibrationer i rummet att påverka oss. Vibrationerna kommer aktivera vårt parasympatiska nervsystem och kanske även göra att djupt liggande spänningar kan släppa. Effekten kan du inte påverka det är ljudet och vibrationerna som gör jobbet, du vilar, andas och sluter ögonen för att följa med
på resan.

Hur vi väljer att förhålla oss till upplevelsen spelar inte så stor roll, den kommer i alla fall att påverka oss. När jag läser på lite har jag bland annat hittat texter om att vi kommer ”sova i drömmarnas guds armar och vaggas till en pånyttfödd medvetenhet”. För mig känns detta flummigt, för andra blir det kanske en intressant inkörsport. Jag har lättare att ta till mig av Mija Griborn, yogaansvarig på Hagabadet förklaring:

– Gongen har en frekvens som hjärnan inte riktigt kan ”greppa” eller ”reda ut” vilket gör att den klipper i tankebruset och vi kommer ner i djupare nivå utav avslappning. Gongen brukar upplevas återhämtande för kropp och själ och det är inte ovanligt att man får en energikick efteråt.

Tankarna flyger iväg

Natten inleds med att vi samlas kring några yogaövningar med fokus på vår andning innan vi alla lägger oss ner. Klockan har slagit halv elva och spelningen börjar. I början är ljudet intensivt och ovant. Tonerna går in i varandra, tankarna flyger och far. Själv känner jag till att börja med både nyfiken och lite stressad, jag ser mig omkring. Men efter en stund lugnar jag ner mig. Dagen har varit lång. Jag somnar. Jag vaknar. Jag somnar igen, och vaknar igen. Det blir som ett flöde, en drömlik känsla. De vanliga tankarna får inte plats jag reser bort i tanken. Omfamnad av ljudets vågor. Jag märker inte av när det byts gongspelare, det jag märker är att jag blir van vid ljudet och att tonerna blivit mjukare. Klockan fem är det sista slaget är slaget, och vi får nu en timme på oss för att vakna innan det är dags för frukost.

Vi har alla haft olika upplevelser av natten. De två kvinnor som legat vid min sida är väninnor och den ena har bjudit den andra på denna upplevelse i födelsedagspresent. En riktigt bra present skulle jag säga – och en upplevelse vi alla kommer att bära med oss.

När jag sätter mig på tåget några timmar senare är jag omskakad. Orkar varken prata eller öppna datorn, kroppen är inte riktigt med mig. Jag sover länge nästa natt och det tar mig några dagar att komma tillbaka. Att jag påverkats är uppenbart och jag är fullt övertygad om att jag kommer fortsätta rida på ljudets vågor ända fram tills nästa slag på gongen ljuder.

Gongpuja
Gongen har en lång historia och tradition, gongpujans är betydligt kortare. Den skapades av gongmästaren Don Conreaux år 2000. Han ser gongen som ett viktigt verktyg för att heala inte bara människor utan hela världen. Sök upp honom på Youtube om du är nyfiken.

Testa ett gongbad
Håll koll i Hagabadets kalendarium för information om nästa tillfälle för en Gongpuja. Fram till dess erbjuds dock sex klasser med gongbad varje vecka på Hagabadet och Hagabadet Drottningtorget. Passen är 55 minuter långa, utom en klass som är 70 minuter och som en kombinationsklass med yin yoga.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!