Grönare uteliv – oändligt smältbart

Balkongliv, trädgårdshäng och prunkande blomster. Äntligen är den varma årstiden här och med den är det dags att flytta in i uterummet. Vi har hittat inredningen som tynger mindre på klimattunga samveten.

av: sofia hallström

Innan klimatkatastrofen, brukade det vara krigstider som fick människor att snåla med material. Under Andra världskriget påverkades både mode och inredning av materialbristen, när vapenindustrin slukade enorma mängder textilier och metaller. Emeco är ett exempel på ett företag som uppstod då, vägledd av en princip om att ta tillvara på överblivna material. De tog aluminiumskräp och gjorde stolar av det åt den amerikanska marinen. På sistone har de utökat sin möbelflora med återvunnen plast och design av världsnamn.

De är inte ensamma om att återvinna aluminium till möbler. Allsköns designföretag, från italienska Magis till svenska Blå Station, gör fantastiska kreationer i återvunnen aluminium. Metallen cirkulerar nämligen bättre än det mesta. Återvunnen aluminium kräver bara fem procent av energin för nyproducerad och den går att återvinna oändligt utan att förlora i kvalitet. Ett lager färg gör den inte heller mindre återvinningsbar. Desto större anledning att ta en titt på utemöbler i materialet.

Stjärndesignbröderna Bouroullec står bakom möbelsystemet Truss. Enkelt och robust, tillverkat i återvunnen aluminium och plywood från Douglasgran.

Sting, en lättstaplad klassiker från Blå Station som till 90 procent består av återanvänd aluminium, omsmält på svensk mark.

Navy skapades av Emeco för att klara torpedbeskjutningar och helt i återvunnen aluminium, som ett svar på Andra världskrigets materialbrist. Här pulverlackerad, men
precis lika återvinningsbar som originalet.

Magis-stolen med det poetiska namnet Déjà vu har fått sin subtila form av Naoto Fukasawa.

De schweiziska företagen Qwstion och Lehni har samarbetat för att ta fram den cirkulära stolen Ensō, i återvunnen aluminium och Bananatex, en biologiskt nedbrytbar textil som kommer från bananfiber.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!