Fjällräv

Pantade flaskor ska rädda fjällräven

Pantamera-insamlingen hos SkiStar kommer att gå till WWF Sveriges arbete för att rädda fjällräven.

 

Under vintersäsongen har SkiStar tillsammans med sina gäster pantat 450 000 PET-flaskor till ett värde av 420 000 kronor!
– Vi behöver alla hjälpas åt för att bevara fjällmiljön så att fler kan njuta av den år efter år. En viktig del i vårt hållbarhetsarbete är att hjälpa våra gäster att göra rätt för miljön och klimatet, säger Fanny Sjödin, hållbarhetschef på SkiStar AB.

Den skandinaviska fjällräven är utrotningshotad, mycket på grund av de klimatförändringar som pågår, men också fjällbesökarna utgör ett hot mot fjällräven då gästerna lämnar skräp och matrester på fjället.

Genom att stödja WWF vill SkiStar ändra på denna trend. Bidraget från SkiStar via Pantamera kommer att gå till WWF Sverige stöd till fältarbetet för fjällrävar, som bland annat handlar om att stödutfodra fjällrävarna året runt, inventera valpkullar och att i delar av fjällvärlden försöka förhindra att örnar tar fjällrävsvalpar.

Om fjällräven

Tillsammans med ren och fjällämmel är fjällräven en av de äldsta däggdjursarterna i Skandinavien. När inlandsisen drog sig tillbaka följde dessa djur iskanten och sedan dess har de haft en plats i fjällvärlden.

I början av 1900-talet var fjällräven fortfarande vanlig i Sverige men redan 1928 var stammen hårt reducerad och blev fridlyst. Trots detta skydd har fjällrävstammen fortfarande inte återhämtat sig.

Klimatförändringarna har utsatt fjällräven för utmaningar de senaste åren, inte minst att rödräven tränger sig på och utgör ett stor hot mot fjällräven, men även på grund av att lämmeln, fjällrävens viktigaste föda, ibland lyser med sin frånvaro. Därtill ställer även turister och fjällvandrare till det med alla matrester och skräp som lämnas kvar på fjället.

Fjällrävsstammen är idag liten och geografiskt splittrad, genom flera insatser kan vi hjälpa fjällräven att finnas kvar och växa.

Se även filmen om klimatförändringarna på fjället:

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!