Röda och gröna saker i degen – baka med grönsaker

Traditionella recept, och att ha koll på proportionerna är grunden i bakning. Men härefter går det att vara kreativ. Genom att baka med grönsaker gör vi många vinster: vi får i oss mer näring, degen får en fin färg och vi kan ta tillvara sådant vi annars hade slängt.

av yvonne gull foto lennart weibull

 

Att vara kreativ i sin bakning kräver ett visst mod. Många är rädda för att misslyckas och därför blir receptet det som gäller. Men den som bakar sig genom Lina Wallentinsons nya bok Baka med grönsaker kommer garanterat att komma ut på sista sidan som en mer kreativ och modig bagare. MissVEGO har ställt några frågor till Lina Wallentinson för att få reda på hur hon tänker. Dessutom bjuder vi på tre fantastiska recept, varav två dessutom är glutenfria.

Från bönor till grönsaker – berätta hur ditt intresse för bakning startade?
– Ja, jag skrev ju en annan bok, Baka med bönor, för ett par år sedan. Så detta är en uppföljare eftersom jag fortsatt att experimentera och baka på mitt sätt med mycket bönor, ärter, linser och andra grönsaker. Intresset från början kom sig av att jag tröttnade på att mitt yngsta barn Olle var så skeptisk till ärter, linser och bönor i maten. Mackor däremot var han ett stort fan av. Så jag testade att mixa ner bönorna i en deg istället och bakade frallor. Det blev succé och då fick jag liksom blodad tand att testa vidare.

– Jag gillar ”vanligt” bakande också, det är häftigt att i princip bara mjöl och vatten kan bli ett fantastiskt bröd. Men det är också kul att vara lite friare och bredare i tänket – vad händer om jag slänger i riven zucchini i fralldegen, eller mixar ner en näve sallad i kaksmeten och får naturligt gröna kokostoppar?

Tomatfocaccia med fetaost och körsbärstomater.

Varifrån hämtar du inspiration?
– Jag vet oftast inte riktigt var mina idéer kommer ifrån, det kan vara något jag sett på Instagram, eller om jag hajar till på någon grönsak i affären eller om det ligger något glömt i grönsakslådan i kylen. Plötsligt börjar det jobba i hjärnan, och jag testar idéer bara i tanken. När jag väl ska baka tror jag oftast att det kommer att bli helt fantastiskt bra. Det blir det nästan aldrig, men det är ändå en rolig känsla att vara i ett litet tag. Sedan får jag fortsätta testa och till slut har jag förhoppningsvis kommit fram till ett bra recept som funkar.

Vilka är dina topp-3 grönsaker i brödet?
– Alltså moroten håller i sig som en klar favorit, faktiskt både i mat och bak. Den är så flexibel, billig och tacksam att använda. Och så rödbetan förstås, vem blir inte glad när man får knåda en chockrosa deg? Visserligen försvinner mycket av färgen i ugnen men bröd och kakor får ändå en vacker ton, och smaken funkar så bra ihop med till exempel råg i bröd och med choklad och kaffe i kakor.  Sedan återkommer jag även i den här boken till bönorna, de är otroligt bra att baka med, både i bröd, muffins och småkakor.

Finns det någon grönsak du absolut inte skulle baka med?
– De allra mest kåliga grönsakerna kan vara lite knepiga, som vitkål, rödkål och brysselkål. Men grönkål och svartkål funkar utmärkt. Kålrot passar kanske inte så bra i bröd, men testa att baka en morotskaka och bara byt ut moroten mot kålrot, den blir jättegod.

Äppelfrallor med kikärter – spana in receptet här!

Har du några recept i boken som du är lite extra stolt över?
– Kanske äppelfrallorna med kikärter. Där tog jag vara på spadet i kikärtspaketet också och mixade ihop en grön örtmajonnäs att ha till frallorna. Man blir ju lite extra nöjd när man kan använda allt.

Några oanade smakupplevelser i grönsaksbakandet?
– Rotselleri gav lite aha-upplevelse. En grönsak som inte gör så mycket väsen av sig. Men liksom när det gäller matlagning, där den oftast står för mustiga smaker i buljong och grytor, så funkar den verkligt fint i bröd. Jag har med ett knäckebröd med råg som får härligt djup i smaken. Och en limpa med linser och nötter som också blir otrolig god och saftig.

Du skriver om att baka in resterna – det tycker jag låter superbra – men samtidigt känns det lite läskigt – kommer det att bli bra?
– Det går finfint. Ibland har vi lite väl mycket respekt för bakning, visst är det bra att följa recept i början så man lär sig lite om proportionerna. Men sedan kan man experimentera en hel del, har man en lite ledsen morot i kylen eller en näve kokta linser så är det ju perfekt att slänga ner i en deg och baka bröd eller frallor, det är faktiskt det allra enklaste att lyckas med, baka klicka ut och baka av.

Har du själv gjort något totalhaveri när du bakat?
– Om jag har! Otroligt många märkliga bröd och kakor har det blivit genom åren. Men när det sedan väl blir bra så är det värt hela resan. Tack och lov har vi sex höns som pickar runt i trädgården, de är sanna hjältar som intagit sjuka mängder degiga bröd och smuliga kakor, haha!

Om boken

Baka med grönsaker är Lina Wallentinsons uppföljare till boken Baka med bönor. I de 40 recepten är grönsakerna en självskriven ingrediens – resultatet blir saftigare, färgstarkare och lite nyttigare. Detta är en bok med maxad bakinspiration!

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!