Urban kvartersodling – grön & lokal

Att odla lokalt och året om är vad man nu gör i en hydroponisk odlingscontainer på Nobelberget i Sickla.

Denna urbana odling genererar 80 kilo grönt i veckan, vilket motsvarar veckoförbrukningen för omkring 300 hushåll. Bakom initiativet här står Cubegreens som sedan tidigare driver ytterligare en odling i Sickla och en på Södermalm. Cubegreens levererar även örter till flera stockholmsrestauranger.

Nobelberget är en vidareutveckling av Hammarby sjöstad och Sickla och tillika ett område som under de senaste åren utvecklats till en levande mötesplats. Här finner vi historiska industribyggnader som idag blivit kontor för kreativa verksamheter. Vi hittar även ett kafferosteri med trädgårdscafé och en ny urban park. Härtill byggs nya moderna bostäder – helt enkelt gammalt och nytt mixas för att skapa en maximal känsla av sammanhang.

Kvartersodlingen på Nobelberget erbjuder nu de boende i området att prenumerera på skörd från odlingen, vilket innebär att de får tillgång till en egen vertikalodling som sköts av Cubegeens. Den första skörden har bjudit på bland annat örter, bladkål och sallater. De gröna sakerna hämtas sedan ut på Urban Deli i Sickla som ligger granne med Nobelberget.

Måns Berg Photography AB

Nobelberget i Sickla har blivit väldigt populärt och efterfrågan om att bo i den nya stadsdelen är stor. Nya boende har precis flyttat in i områdets andra bostadskvarter och nu fortsätter fastighetsutvecklaren Atrium Ljungberg med försäljning av bostäder uppe på berget.

– Det har varit ett stort intresse för bostäderna, vilket är jätteroligt. Vi tror att det är sammanhanget och området vi skapar som attraherar och självklart de fina bostäderna. Nobelberget är verkligen en unik del av Sickla med ett härligt innehåll. En egen kvartersodling känns på något vis självklar här, säger Ulrica Thelin, försäljningsansvarig för bostäder på Atrium Ljungberg.

Bakom utvecklingen av Nobelberget står fastighetsbolaget Atrium Ljungberg. Att ta vara på arv, kultur och miljö är viktigt för platsens utveckling. där till exempel en gammal panncentral omvandlats till en förskola med fantasifull arkitektur, där odling sker i containrar och där både trollkarlar, konstnärer, filmskapare och kaffeproducenter ryms i samma hus.

Om Cubegreens

Cubegreens driver och utvecklar kvartersodlingar i stadsmiljö. Med hjälp av hydroponisk och vertikal odlingsteknik i fraktcontainrar förser de stadsmiljöer med nyskördade och hantverksmässigt odlade grönsaker och örter året runt. Cubgreens odlar sallat, bladkål och örter till både privatpersoner som kan prenumerera på skörd, till utvalda butiker samt flera av Stockholms bästa restauranger.
Mer info: cubegreens.se

Om Nobelberget i Sickla

Nobelberget är en ny del av Sickla med 500 bostäder, kreativa kontor, kultur, natur och mötesplatser. Bakom utvecklingen av Sickla och Nobelberget står fastighetsbolaget Atrium Ljungberg.
Mer info: nobelberget.se

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!