Vertikalodlade gurkor

I ett samarbete mellan Greenfood och foodtech-startupen Agtira är siktet nu inställt på att starta vertikalodling av gurkor i anslutning till ICA Maxi Haninge, söder om Stockholm. I butiken kommer en tredjedel av gurkorna säljas, resterande säljs via Greenfoods egna distributionsnät.

– Genom vertikalodling och modern teknologi kommer vi tillsammans producera mer hälsosam och mer hållbar mat. Vår första anläggning kommer ge konsumenter ökad tillgång till nyskördade, krispiga, goda gurkor som producerats på ett hållbart sätt helt utan bekämpningsmedel och med minimal vattenförbrukning, säger Magnus Nilsson, vd för Ewerman, en del av livsmedelskoncernen Greenfood.

Till fördelarna med att odla vertikalt är bland annat att det krävs små ytor, mindre transporter och att vattenförbrukningen minskar med 95 procent samtidigt som inga bekämpningsmedel avnäds. Målet är att tio odlingssystem ska byggas upp runt om i Sverige.

– Smarta odlingssystem kommer att spela en central roll i Sveriges framtida utveckling av hållbart producerad mat, därför känns det extra roligt att presentera den allra första etableringen inom ramarna för vårt avtal med Greenfood, Christer Edblad, t f vd på Agtira.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!