Andas in, andas ut

Egentligen skulle jag redan nu kunna säga att den här artikeln bara är av intresse för 40 procent av er läsare, ni andra kan dyka ner i något helt annat.

av: yvonne gull

Så vilka är nu de där 40 procenten, undrar du. Jo, det är alla vi som gärna andas genom munnen. Kanske inte alltid, men ofta, och kanske framför allt då vi sover. Sover och snarkar. Andas vi genom näsan, snarkar vi inte. Den enkla lösningen för att uppnå en snarkfri natt kan vara så enkel som att tejpa igen munnen!

– Munnen, den ska vi bara använda när vi ska äta och prata. Annars ska den vara stängd, säger James Nestor, journalisten som djupdykt ner i ämnet andning, då han intar scenen i den stora möteslokalen Fuji ute på Yasuragi. Här befinner jag mig nu för att få lära mig mer om just det här med andning.

James Nestor

Andning en global trend

Det är James Nestor som är det stora dragplåstret här på Breathe the Reatreat som anordnades för första gången i januari i år på Yasuragi. När eventet annonserades ut var man inte helt säker på om det skulle kunna genomföras, skulle man lyckas locka gästerna hit?

Men intresset visade sig vara stort, och här sitter vi nu omkring 100 deltagare, de flesta av oss från Sverige men även ett antal hitresta från Tyskland, Storbritannien och USA – alla är vi här bara för att andas.

Yasuragi, som ligger i Nacka strax utanför Stockholm, har en tydlig koppling till det här med andning, det japanska ordet yasuragi kan översättas med den djupa sköna utandningen du gör när du släpper taget och slappnar av. MissVEGO passar på att fråga Kersti Olophsdotter, Head of Brand på Yasuragi hur eventet kom till:

Hur fångade ni upp den stora andningstrenden som idag råder världen över?
– Vi är alltid nyfikna på allt som har med fysisk, mental och själslig hälsa att göra. För oss är andningens olika verkningar på vårt välbefinnande inte något nytt då den ju ingår i all yoga, i meditation, i qi gong och andra aktiviteter vi erbjudit under de 25 år vi har erbjudit gäster att komma till oss för att finna inre ro och harmoni.

Berätta lite kort om hur idén till Breathe the Retreat kom till?
– James Nestor håller egna liknande retreat och det var en av våra erfarna aktivitetsledare Nicola Debska som var initiativtagare och samordnare till just detta event, då hon tidigare haft kontakt med Mr Nestor.

Hur länge har ni haft klasser i andning på ert schema?
– Den rena andningsklass som vi har nu på det dagliga schemat – The Power of Breath – har vi haft i drygt ett år. Sedan är ju olika andningstekniker inbyggda i de flesta av våra andra klasser som i zenmeditation, som verkligen är lugn djup andning genom näsan.

Kommer ni göra detta igen?
– Vi planerar just nu en längre retreat där James Nestor tillsammans med sina kontakter återvänder till oss. Datum är ej satt än men planen är januari 2024.
Bara de faktum att vi varje dygn tar omkring 25 000 andetag, motsvarande 10–20 kilo luft, gör att det är enkelt att förstå att det här med andning är viktigt. Under två dagar guidade av bland andra just James Nestor, journalisten som djupdykt i ämnet andning, Tom Sietas som är en tysk fridykare som kan det här med att hålla andan och Nic Jordan svensk yogalärare och Breathwork Coach som håller i taktpinnen här.

– Hur du andas kan påverka sjukdomar, samtidigt som vi kan läkas genom att andas rätt, säger Nic Jordan, som även hon upplevt hur andningen påverkat henne både fysiskt och psykiskt.

Vi gör en första andningsövning, dränks i ett gongbad och hamnar i en sådan där härlig avslappnad känsla av att vara på jakt efter något nytt. Sover gott och vaknar förväntansfull morgonen härpå. Innan frukost hinner vi med en andningsklass, jag börjar bli medveten om hur jag själv andas. När jag är lugn är det enkelt, men så fort jag går upp i aktivitetsnivå börjar jag andas med munnen…

Andas genom näsan

James Nestor intar scenen, hans bok Breath The New Science of a Lost Art har sålt i över en miljon exemplar ger honom stjärnstatus. Han inleder sin föreläsning med att låta oss andas genom näsan, genom att guida oss in i en andningsövning som heter Nadi Shodhana.

Övningen är enkel, sitt skönt, placerar pekfingret och långfingret mellan ögonbrynen, använd sedan tummen och ringfingret till att växelvis täppa till näsborrarna. Andas in, täpp till, andas ut, andas in, täpptill, andas ut andas in, täpptill. Vi andas några rundor och är sedan redo för att lyssna.

Det är omöjligt att läsa James Nestors bok Breath utan att påverkas. Och här vill jag referera till en annan man som påverkat mig en hel del det är Nassim Taleb som bland annat skrivit boken Skin in the Game. En bok som bland annat förklarar varför Donald Trump vann valet för ett antal år sedan – han hade som Taleb förklarade Skin in the Game – något som går att applicera inom nästan vilket område som helst. Det handlar om att inte bara prata om det man vill göra utan om att också själv göra det. Påstå inte, gör.

Och utan vidare paralleller än den att även Nestor är amerikan skulle jag nog säga att han när det kommer till andning verkligen har Skin in the Game. Grundlig research under närmare 10 år som inkluderat alltifrån att titta på kranier, låta tandläkaren vidga hans bett till att genomföra en kontrollerad studie där han under 20 dagar andades halva tiden genom munnen och halva tiden genom näsan. Resultaten var tydliga och kan kort summeras med att andning genom munnen höjde stressnivån, ökade tröttheten och boostade snarkningen, och det motsatta var resultaten vid andning genom näsan. Vi har med andra ord allt att vinna på att andas genom näsan. Samtidigt är det ett faktum att vi aldrig tidigare andats så dåligt som vi gör idag – vi har förlorat vår förmåga till att andas korrekt.

Att andas långsamt

Det finns en hel del olika andningstekniker att testa. Allt från att andas långsamt till att andas snabbt, Box Breathing och Breath of Fire är några av rubrikerna på de tekniker du kan testa. Men generellt ja då handlar det om att andas genom näsan, vilket även gör att näshåren skyddar oss från att få in baciller i systemet.

– Hur du andas kan framkalla sjukdomar men också läka dig. Generellt kan man säga att du bör andas långsamt genom näsan, förklarar James Nestor.

Takten på andningen sätter han till 4–5 sekunder, lite kortare för inandning och lite längre utandning. Samtidigt handlar det om att andas mindre och mjukare för att på så vis ta upp mer syre. Det är lätt att bli lite vimmelkantig här, det låter så enkelt men är för vissa av oss ganska så svårt.

Han avslutar dagens föreläsning med att tala om våra krokiga tänder och tipsar om att vi ska kika på gamla kranier på museum för att verifiera vad han säger. Själv var han nere och botaniserade bland katakomberna i Paris för att få se att det verkligen stämde att människor förr – de hade raka fina tänder. Parallellt med att vår matproduktion blev alltmer industrialiserad desto krokigare blev våra tänder. Vårt behov av att tugga kunde inte längre tillfredsställas. Så undersök hur din mun ser ut, funkar ditt bett har du plats för din tunga? Annars kan det faktiskt vara riktigt hälsobefrämjande att göra precis som James Nestor – låt tandläkare vidga ditt bett.

Konsten att hålla andan

Efter lunchen är det dags för fridykaren Tom Sietas att attackera ämnet andning från ett annat håll. I hans värld handlar det ju framför allt om att kunna hålla andan. Tom som är fridykare hade under en lång period världsrekordet i att hålla andan under vatten: 17 minuter och 19 sekunder, ett rekord han några år senare utökade till 22 minuter och 22 sekunder.

Vi får se en film om hur han tar sig ner till botten för att sätta ett rekord och hur hans säkerhetslina inte släpper. Han hamnar i en situation som skulle kunna vara panikartad men metodiskt tar hans sig ur och upp.

– I min träning handlar det om att hitta rätt teknik för att vara förberedd på att hålla andan länge och samtidigt kunna prestera på topp, säger han.

Tom låter oss följa med in på en guidad andning som nu handlar om att just hålla andan. Ganska snabbt ökar vi på tiden. Utifrån egen förmåga finns det många olika övningar att testa, allt från att hyperventilera till att andas avslappnat. Andas är ett spännande ämne, så självklart men samtidigt så innehållsrikt.

Vi avslutar dagen med att plumsa ner i de varma utomhuskällorna och här dränks vi i ett gongbad. Varmt, tyst och skönt – avslutar vi dagen med att andas in den kalla luften. Jag har tagit med mig en bit tejp till rummet, tejpar och sover gott. Men hittar inte tejpen när jag vaknar.

Det har blivit dags att summera vår gemensamma upplevelse innan det är dags att checka ut. Vi går ner till vattnet och tillsammans beger vi oss tillbaka in till stan. Det är lite svårt att komma tillbaka, jag är lite besviken på mig själv. Samtidigt höjer jag blicken och tittar på mina medmänniskor – nästan varannan andas faktiskt med öppen mun där de går. Kanske beror det på kylan, kanske bara på att de är stressade. Jag kämpar på och tänker tyst för mig själv:

– In genom näsan, ut genom näsan.

Några tips

Andas
Långsamt och lätt genom näsan, det är grunden!

Tejpa munnen
65% av oss sover med öppen mun. Genom att tejpa minskar du snarkningen rejält och får bättre sömn.

Humming
Att humma är bra, gärna en stund varje dag. Humörshöjande!

Mewing
Har blivit en Tik Tok-trend, det handlar om att placera tungan rätt för att få en snygg käklinje. Se och lär.

Breathwork
Boka in dig på en klass eller använd dig av Youtube för att lära dig mer.

Tugga mera
Vi behöver tugga mer, är sådant som har tuggmotstånd och addera lite tuggummituggande.

Boken om andning

Breathe The New Science of a Lost Art eller som den heter i svensk översättning Det perfekta andetaget av James Nestor är en köpvärd bok. Själv lånar jag gärna böcker på biblioteket men i den finns så många olika bra saker att jag gärna går tillbaka och läser igen. Dessutom bjuds vi på gott om referenser om man vill ta sig vidare in i ämnet på egen hand.

 

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!