Rekonditionerad elektronik – ett självklart val

Just nu är vi många som försöker få budgeten att gå ihop. Att köpa second hand är en självklar lösning, bra för både plånboken och miljön. Men teknikprylarna, som tillhör de varor med störst klimatavtryck, har vi fortsatt köpa nya. Nu gör det tuffa ekonomiska läget och den ökade miljömedvetenheten att allt fler får upp ögonen för rekonditionerad elektronik.

av emma nilsson

Att tänka till kring hur vi köper och använder elektronik kan göra stor skillnad. Elektronikbranschen är nämligen en av världens största miljöbovar. Bara produktionen av en enda mobiltelefon kräver utvinning av 30 olika metaller och beräknas ge upphov till 63 kilo koldioxid. Ur ett globalt perspektiv står tillverkning av ny elektronik för en stor del av de totala koldioxidutsläppen, och kräver stora mängder naturresurser. Även efter vi använt tekniken skapar den problem i form av elektroniskt avfall. Enligt en rapport från The Global E-Waste Statistics Partnership från 2020 överstiger världens totala e-avfall 53,6 miljoner ton, en siffra som förväntas öka till hisnande 75 miljoner ton fram till 2030.

Men det finns ljuspunkter. De senaste åren har intresset för begagnad och rekonditionerad elektronik skjutit i höjden, och i takt med den ökande efterfrågan poppar det upp allt fler alternativ på andrahandsmarknaden i Sverige. Det är inte bara den lilla verkstaden på hörnet som sysslar med att byta trasiga skärmar. Flera av de stora teknikkedjorna erbjuder idag egna reparationer, och vissa säljer även begagnade produkter. På sistone har de gamla jättarna fått sällskap av nya typer av e-handelsbolag – gröna uppstickare som helt och hållet fokuserar på att ge använd teknik nytt liv.

Använd elektronik i nyskick

En av dessa är Refurbed, som driver Europas snabbast växande marknadsplats för rekonditionerad elektronik. I deras e-handel finns allt från mobiltelefoner och datorer till spelkonsoler, kaffemaskiner och robotdammsugare. Alla produkter är rekonditionerade, det vill säga återanvända och renoverade till samma skick som nya. Jämfört med nyproducerade varor är de billigare och betydligt mer klimatsmarta, med upp till 70 procent lägre koldioxidutsläpp.

– Vi vill bidra till den cirkulära ekonomin och ta tillvara på fullt fungerande prylar som annars hade hamnat i byrålådan eller på någon soptipp. Att använda saker längre och att ta hand om det vi redan har är på god väg att bli det nya normala, så länge vi alla hjälps åt, säger Therese Almqvist, marknadsansvarig på Refurbed i Sverige.

Varför välja rekonditionerat

Att köpa återanvänd elektronik tjänar alltså både vi och planeten på. Men det finns några risker att hålla koll på. Du som köper en begagnad vara måste till exempel själv se till att produkten håller vad den lovar. Med en teknikpryl kan det vara svårt att veta hur lång livslängd den har kvar och skicket kan variera utan att det syns utanpå. För att vara säker på att få hem grejer som faktiskt fungerar kan du välja rekonditionerad elektronik med garanti.

– Rekonditionerade produkter är kvalitetskontrollerade på ett helt annat sätt än begagnade. De testas i flera steg och har reparerats och återställts till nyskick. Köper du från en pålitlig marknadsplats får du dessutom minst ett års garanti, säger Therese Almqvist.

Marknaden växer

Än så länge står rekonditionerad elektronik för en ganska liten andel av den totala branschen. Enligt Swappie, en annan uppstickare som säljer begagnade Iphones, utgör rekonditionerade mobiltelefoner ungefär fem procent av den totala mobiltelefonför-säljningen i Europa. Men ett skifte är på gång. När Refurbed lät genomföra en undersökning förra året svarade en majoritet av svenskarna, 67 procent, att de kan tänka sig att välja rekonditionerat istället för nytt.

– Vi ser att det tuffa ekonomiska läget kan göra att fler upptäcker hållbara alternativ. När det gäller maten vi köper är det oftare dyrare att handla med gott samvete, men så är det inte med elektronik. En rekonditionerad mobil är i stort sett identisk med en ny, men upp till 40 procent billigare. Det gör det enkelt att välja rätt, avslutar Therese Almqvist.

3 tips när du handlar elektronik second hand

Förutom att jämföra priser finns det flera saker att tänka på när du handlar teknik på andrahandsmarknaden:

Garanti
Köp från ett pålitligt företag med minst 12 månaders garanti. Då kan du känna dig säker på att produkten fungerar som den ska.

Skick
Är varan begagnad eller rekonditionerad? Rekonditionerade produkter håller ofta högre kvalitet och har en längre livslängd. Läs även på om produktens skick – olika företag kan beskriva skicket på olika sätt.

Klimatpåverkan
Även rekonditionerad elektronik ger en viss klimatpåverkan, bland annat genom rekonditioneringsprocessen och transporter. Här kan du undersöka om företaget har en konkret handlingsplan och kompenserar för utsläppen i verksamheten. Är svaret ja kan du handla dina andrahandsvaror med extra gott samvete.

Fundera också på om du verkligen behöver en ny produkt – det mest hållbara alternativet är förstås att använda det du redan har!

5 populära teknikprylar att köpa rekonditionerad

De här produkterna är allra hetast på marknaden för rekonditionerad elektronik just nu:
1. Iphones
2. Samsung-mobiler
3. MacBooks
4. Ipads
5. Huawei-mobiler

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!