Återvunnet på mattan

I sitt nya vinylgolv iQ Loop samarbetar Tarkett med Note (design studio). Ett samarbete som innebär att vi nu kan lägga in ett golv där materialet till 65 procent är återvunnet.

IQ Loop är en vinylmatta skapad av 65 procent insamlat post-konsumentmaterial. En fråga som var central i produktutvecklingen var den om hur mycket återvunnen råvara som skulle kunna inkluderas i den ny produkten. Slutsatsen blev 65–70 procent, detta för att man fortsatt ska kunna styra designen. Det återvunna materialet hämtas nu från Tarketts återvinningsanläggning i Ronneby.

Färgerna på materialet varierar och en slutsats blev således att den nya produkten måste bli grå för att processen ska fungera. I den nya kollektionen hittar vi nu sju grå nyanser, varma, kalla och neutrala.

– Vi jobbar gärna färgstarkt, använder vi grått är det oftast i material där färgen förekommer naturligt, så det kändes först begränsande att bara arbeta med grått. Men de snäva kriterierna blev snart en kreativ tillgång, vi kunde fördjupa oss och arbeta fokuserat men brett inom det gråa spektrumet. Det är ett väldigt speciellt projekt för oss att vara en del av då resultatet av projektet är något mer än bara produkten, att det är hållbart i så många led, säger Charlotte Ackemar, produktdesigner på Nope.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!