Hållbara kök – nygamla köksidéer

Ett smartare och vackrare kök, ja tack gärna. Men det måste inte komma med resursslöseri. Några funktionella detaljer, en nypa kreativitet och en skvätt färg räcker långt.

av: sofia hallström

Minirenovera

Riva ut köket och stoppa in ett sprillans nytt? Nej, det finns bättre sätt att piffa till ett hopplöst daterat kök. Så även för oss som inte har turen att sitta på ett kök i genuint trä där det räcker att skrapa, slipa och måla om luckorna för att det ska kännas hemtrevligt. Om det inte räcker att byta beslagen, finns det köksluckor att byta ut de gamla med hos de flesta kökstillverkare, från Ballingslöv till Marbodal. Ikea-kök av alla åldrar kan få nya luckor från Smålandsluckan, medan Härjedalskök under sitt varumärke Härjedalsmetoden hantverksmässigt framställer luckor, lådor och handtag åt allsköns köksstommar. Tänk på att välja tåligt, men också att materialen produceras med lågt klimatavtryck och utan formaldehyd. Ska det målas om? Använd en ekologisk väggfärg som varken innehåller mikroplaster eller giftiga mögelhämmande medel, för bättre inomhusluft och för att slippa onödig miljöpåverkan.

Härjedalskök förnyar befintliga kök med nya luckor och beslag.

Från Ballingslöv kommer den klassiskt profilerade köksluckan Gastro, här i massiv ask.

Marbodals köksserie Ramsvik.

Puustellis kökskoncept Miinus är kanske marknadens allra mest hållbara.

Fagerö, Svanenmärkt kök från Marbodal.

Förvara snyggt

Platsbrist. Vem har inte drabbats av det? Kastrullerna som inte får plats och kryddorna från förrförra året som glöms bort på bakersta hyllan. Sluta leta utrymmen där inga längre finns, slå upp en hylla i stället. Häng gjutjärnspannor och köksredskap på väggen, för att både göra om dem till snygga inredningsdetaljer och samtidigt ha dem nära till hands. En favorit för att maximera förvaringen är den gamla godingen String, numera med en egen köksserie som omfattar allt från hyllor och skåp till minilådor och krokar för varje behov.

Häng kryddor, pannor, köksredskap på väggen. På bilden Marbodals köksserie Ekbacken.

En String-hylla hittar man alltid plats för. Även i köket, då i galvaniserad metall.

Smart detalj ur Ballingslövs köksserie Gastro.

Hållbart framställda hyllor från Puustelli.

Spara vatten

140 liter per dag. Det är en hisnande mängd vatten som genomsnittssvensken konsumerar. En smartare kran kan spara varmvattnet med 25 procent. Nya, energieffektiva kranar kommer med en mängd olika märkningar, såsom EcoSafe och ESS, där vissa indikerar minskad vattenanvändning och andra att det snålas med värmen. Vanliga funktioner är att begränsa hur mycket vatten som kommer ut och att strålen är vattensparande, men också att ha en temperaturspärr och att i grundläget i mitten bara släppa fram kallvatten. Ett smart alternativ är att byta enbart munstycket, perlatorn, till en snålspolande variant som blandar in luft i vattenstrålarna. Och: sluta diska under rinnande vatten.

Hållbarhet har sällan varit elegantare – Thomas Sandell har designat köksblandaren Mora One.

Hansgrohes blandare Zesis M33 begränsar flödet till högst 6 liter per minut.

Blandaren Nautic från Gustavsberg Nya Nautic är miljö-, kvalitets- och energiklassificerad för att spara vatten och energi.

Försedd med både spak och sensorstyrd, Mora Cera Duo Minprofi.

Retrorätt

Vintage är inte bara klimatsmart, utan kan också lyfta både kök och dukning. Retrodoftande, glaserat stengods är högsta mode, precis som färgade glasvaser i sjuttiotaligt grönt, gult och brunt. Och varför ska allt vara lika? Mixa och matcha i stället nytt och gammalt, antikvitetsfyndade kristallglas med släktklenoder till serveringsfat. Om det känns svårt att få till det, har Ellos släppt en vintagekollektion, handplockad av Kristin ”Krickelin” Lagerqvist på franska loppmarknader. Ett annat tips är Artispelisse, en av flera fantastiska nya vintagebodar med utsökt fingertoppskänsla och med en hemsida att shoppa med gott samvete från.

Instagramkändisen Krickelin har vintagefyndat inredning för en Ellos-kampanj.

Stengods och linne är lätt att second handfynda, här inspirationsbild från Ikeas serie Ombonad.

Retrokänsla i Ilse Crawfords Konstfullvaser för Ikea, munblåsta av restglas.

Tillbaka till naturen

Grönsaker, blommor, sallad, frukter… De bästa inredningsdetaljerna kommer från naturen själv. En klassiker är att närodla köksträdgården på fönsterbrädan. En annan att inreda med trä, ett material som har klimatvänlig potential, är lätt att underhålla och som står för en ombonad känsla. Drömskt att kombinera med en matta inspirerad av sanddyner och krattade stränder, som den som Sjoerd Vroonland har designat för holländska Moooi.

Danskdesignad barstol från Hay med namnet About A Stool AAS32.

Vackra lampan Serpentine, i smäcker design av Front för Moooi.

Somrig Carl Larssoninspiration i vaser från Åhlens.

Snabbväxande bambu i skärbrädan Stolthet från Ikea.

Sanddyner har inspirerat Sjoerd Vroonland för Moooi-mattan Tide Morning Dunes.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!