ikigaiYasuragi

Behöver hitta mitt Ikigai

Allt hänger ihop, det handlar bara om att hitta pusselbitarna, att identifiera övergångarna och låta hjulen rulla kring det som är i centrum: ditt Ikigai. Följ med MissVEGO för en heldag på Yasuragi under rubriken Ikigai Leadership Day.

text: yvonne gull illustration: nathalie anna gill

Ordet Ikigai har sitt ursprung från den japanska ön Okinawa, som är en av världens blå zoner, det vill säga en del av världen där det bor allra flest personer över 100 år. Delar vi upp ordet i två delar får vi iki – som betyder liv och gai – som betyder mening, sätter vi ihop ordet igen får vi ett begrepp som handlar om meningen med livet, det vi lever för. På franska skulle vi i använda oss av begreppet ”raison d´être”. Det handlar om en livsfilosofi med lång tradition och som vi idag ska sätta ord på.

På Yasuragi, ett japaninspirerat spahotell 20 min-uter utanför centrala Stockholm, har man nu satt upp Ikigai på dagordningen, denna gång i form av en innehållsrik ledarskapsdag med fokus på dig i din roll som ledare.

Att hitta det meningsfulla

Konceptet är ett samarbete med Cecilia Duberg, psykolog och mental tränare specialiserad inom ledarskapsutveckling och hälsopsykologi, med stor erfarenhet av att coacha både företagsledare och atleter. Under dagen är det nu tänkt att jag ska kliva ur min vanliga kontext och få ta del av ett lugnande, klargörande och skarpt koncept där coaching varvas med de lugnande effekter som det japanska badet på Yasuragi ger. Hon förklarar:

– Ikigai sammanfattar meningen med livet, eller livets värde och speglar de värden som ger dig inspiration, mening och en stark anledning att gå upp ur sängen varje morgon. Ikigai Leadership Day är en modell där du får hjälp att genom ditt ledarskap fördjupa mening och syfte för dig själv och andra. Meningsfullhet har visat sig vara nyckeln till framgång både i och efter turbulenta tider.

Jag möter upp Cecilia i receptionen och vi går till vad som kommer att vara vårt rum för dagen. Hennes energi är varm, inkluderande och professionell. Vi dricker varsin kopp Houjicha, ett rostat grönt japanskt te ur små lena koppar och hon presenterar agendan för dagen som kommer att innehålla både coaching och varma bad. En mix av västerländsk vetenskap och österländsk tradition med fokus på att ge både styrka och återhämtning.

– Du behöver inte tänka på att du ska göra något speciellt, det är mitt jobb. Det här är din dag.
Under vårt inledande samtal leder Cecilia in mig på vad som kommer att bli en skiss, en första karta och en lägesbild över hur mitt liv ser ut just nu inom fyra områden: relationer, arbete, hälsa och passion. En cirkel med nyckelorden ritas upp. Det är ovant att prata så mycket om sig själv – jag är van att vara den som ställer frågorna.

Hitta rytmen

För att ta ett helhetsgrepp och möjliggöra för utveckling förklarar Cecilia att det är viktigt att hitta en rytm, det är rytmen under dagen som ger sömnen. Den kanske enklaste rutinen att börja skapa är den kring din morgon – som sedan bidrar till att sätta agendan för din dag. I denna rytm behöver vi också prioritera dedikerad tid till sådant som är viktigt.

Två ord som jag tidigare inte tänkt på att jag använder regelbundet är orden måste och borde.
– Jag borde … jag måste …

Ord som snarare är bortförklaringar till vad vi inte gör eller som Cecilia säger ord som signalerar krav och får oss att känna skuld och skam, hon rekommenderar att vi i stället byter ut dessa ord mot:
Jag vill … jag behöver …

Bad i varma källor

Vårt inledande samtal är över och för mig är det nu dags för tvagning enligt japansk modell. Trots den spända förväntan jag känner gör vattnet mig lugn. Och efter en stund i en av de varma utomhuskällorna är jag redo – på med den mörkblå yukatan och tillbaka till den nya karta som ska ritas upp och innefatta min Ikigai. En karta som går inifrån och ut och där du börjar med att svara på frågorna i de fyra cirklarna:

Vad du älskar?
Vad du är bra på?
Vad världen behöver?
Vad du kan ta betalt för?

Vi lägger pussel

Det är verkligen en förmån att få lägga detta pussel under Cecilias ledning. Vi har två timmar på oss och det blir aldrig stressigt. Jag får prata till punkt och hon kommer med input och leder mig vidare. Alla delar är viktiga, då det är i mötet mellan dessa som vi får fram vad som är; vår passion, vår mission, vår profession och vad vi kan få betalt för.

Cecilia börjar skriva in det vi talat om både från vårt inledande samtal och utifrån det jag sagt sedan jag kom tillbaka in i rummet. Vi har alla en egen och individuell Ikigai-karta men ska pusselbitarna hamna rätt är det smart att ta hjälp – särskilt om det du som företagsledare kommer fram till är något som kommer att påverka många andra. I de tider av ovisshet vi levt i under de senaste åren, och fortsatt lever i idag är ledarskapet en utmaning. Cecilia säger:

– En stor utmaning just nu för många är att leda människor i ovisshet och genom stora förändringar, samtidigt som man behöver leda sig själv genom samma turbulens. Detta kräver mer tid för reflektion, förmåga till självreglering, medveten närvaro och fokus. I Ikigai Leadership erbjuder vi både utrymme och strategier för just det.

Att ta hjälp för att förverkliga sina egna projekt och drömmar är något Cecilia lyfter fram som centralt. En mentor, ja gärna flera så klart, är modellen först kände jag att det inte var helt enkelt att hitta vem jag skulle kunna ha som mentor. Men på något konstigt vis fick hon mig att få fram namnet på två personer som legat i mitt bakhuvud. Detta får mig verkligen att tänka på att det finns så mycket där inne som är osorterat och inte fått möjlighet att falla på plats.

Den karta som nu är uppritad är mitt första steg mot att finna mitt Ikigai. Här hittar jag inspirerande ord och uppmaningar till mig själv såsom: ord, bild, kreativitet, äkthet, budskap, sammanhang, möten, resa, bekväm i obekväma situationer, modig och medvetandegöra. Alla vackra ord, fyllda med mening och betydelse för just mig.

Uppväxlad och avslappnad

Tiden har gått fort och det har blivit dags för lunch. En vegetarisk och japanskinspirerad sådan. Jag är mätt, upplyft och uppfylld, redo för ja – en badritual. Det här blir dagens andra bad, denna gång följer jag inledningsvis den badmanual man här tagit fram för att man ska få ut mest effekt av badet. Tvagning på japanskt vis, fotbad, torrbastu och dopp i iskall källa. Här går jag sedan på repeat några gånger, och växlar mellan varmt och kallt, innan jag slår mig ner i en vilstol. Jag tar upp min anteckningsbok och börjar skriva en lista på vad jag vill och vad jag behöver. Överst på min lista har jag skrivit: Hitta en rytm. Sedan har jag listat ett antal roliga och utmanande projekt som jag vill och kanske också faktiskt behöver göra för att utveckla mig själv och mitt Ikigai. Det känns som min hjärna växlat upp på bara några timmar. Jag känner att programbeskrivningen på hur dagen ska få mig att känna stämmer väl in på min känsla just nu: ”Stärkt, centrerad och med ny energi kan du ta dig an framtidens utmaningar utan att förlora din innersta kärna och riktning.”

Boka din dag

yasuragi.se finns en kalender med bokningsbara tider fram till sommaren. En investering på 3 800 kr i dig själv, din ledarroll och ditt sammanhang.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!