Blåbärsbullar med mandelmassa

De här bullarna är inte bara fantastiskt vackra att titta på, de är också ljuvligt goda med blåbär och mandelmassa i fyllningen. Om du vill bjuda på en extraordinär bulle så är det blåbärsbullar du ska baka!

Av: Frida Svanberg, från boken Veganska godsaker

Antal: 24 stycken
Tid: 3 timmar
Ugn: 200 grader

Bulldeg

30 g jäst
3 dl växtbaserad dryck eller vatten
90 g (1 dl) strösocker
2 tsk mortlad eller malen kardemumma
3 g (1/2 tsk) salt
540 g (9 dl) vetemjöl
100 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt

Fyllning
150 g mandelmassa
1 dl fast blåbärssylt
45 g (1/2 dl) strösocker
75 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
10 g (2 tsk) vaniljsocker
6 g (2 tsk) vetemjöl

Sockerlag
50 g (1/2 dl) vatten
45 g (1/2 dl) strösocker

Till garnering
strösocker

1. Smula ned jästen i en bunke. Värm vätskan till 38 grader och blanda ned den i jästen tillsammans med socker, kardemumma och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt vetemjölet lite i taget och knåda till en deg med hjälp av en köksassistent eller elvisp med degkrokar. Klicka i margarinet i degen och knåda tills den släpper från kanterna. Degen ska vara glansig och elastisk när den är klar. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och lägg över en handduk. Låt vila i 20 minuter.

2. Gör fyllningen medan degen vilar. Riv mandelmassan på ett rivjärn. Mixa sedan alla ingredienser till fyllningen i en matberedare till du får en slät kräm. Koka ihop sockerlagen och ställ åt sidan så länge.

3. Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på fyllningen. Vik degen på mitten och skär den i 2 cm tjocka strimlor. Tvinna strimlorna och snurra ihop dem till bullar. Fördela bullarna på två plåtar och låt dem jäsa under handduk i 1 ½ – 2 timmar. Sätt ugnen på 200 grader när cirka 30 minuter återstår av jäsningen.

4. Pensla bullarna med sockerlag och grädda dem mitt i ugnen i 10 – 12 minuter. Pensla bullarna med sockerlag igen och låt dem svalna något på plåten. Doppa varje buller i strösocker före servering.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!