Blue mind på västkusten

Havet, eller snarare, vatten i alla dess former påverkar oss. Det får oss att se dess storhet, det lugnar oss och får oss att må bra och känna gemenskap. Våra sinnen stimuleras, jag plumsar ner i den varma saltvattenpoolen på Varbergs Kusthotell, sluter ögonen och flyter.

av yvonne gull

 

Varberg har i över 200 år varit en stad där vattnet haft en huvudroll. Vågorna från Kattegatt rullar in nu, precis som då. I början av 1800-talet kunde man resa hit för att dricka brunn från Svartekällan i Apelviken. Vattnet sades kunna bota både sjukdomar och skydda mot ondska. Ett varm- och ett kallb    adhus öppnade i slutet av 1800-talet. År 1911 invigdes tågstationen vilket gjorde att allt fler sökte sig hit. Gyttjebad, tångbad, bastu och havsbad gjorde Varberg till en framstående kurort då, liksom idag.

Tångbad Varberg Kusthotell

En blå marmorkula

Hälsa genom vatten är ibland orden man använder sig av för att förklara begreppet spa, och Varberg må ha gjort sin resa från dåtidens kurort till dagens spadestination. Att vatten är bra för oss håller nog de flesta med om, men inom Blue Mind forskningen strävar man efter att få fram vetenskapliga bevis på att så är fallet. Bland annat har det visat sig att bo vid kusten påverkar vår psykiska hälsa och vårt välmående. Kontakten med vatten försätter oss i ett meditativt tillstånd som gör oss lyckligare, lugnare och mer kreativa. I sin bok Blue Mind skriver Wallace J. Nicholas:
”Människor kan uppleva vattnets fördelar oavsett om de är nära havet, en sjö, en flod eller en simbassäng, eller helt enkelt bara lyssnar till en fontän.” När vi föds består vi av 80 procent vatten, en andel som sedan minskar till 70 procent. Det är precis samma andel vatten som täcker jordens yta. Denna biologiska koppling gör att det går att se sammanhang och förstå att vatten påverkar oss. Bara av att se och höra vatten får vårt blodflöde till hjärnan och hjärtat att öka och vi slappnar av. Tittar vi på jorden på håll så ser den ut som en liten blå marmorkula – The Blue Marble kallas hon.

– Havet påminner oss om att vi är små men det får oss att känna tillhörighet, förklarar Dr Wallace J. Nicholas.

Det talas om färgkodade sinnestillstånd, blått, grönt, rött och grått. Dagens standardläge för många är vad som kallas Red Mind. Här handlar det om urbaniseringen och att tekniken har tagit över våra liv. Redan 2017 tog American Psychological Association fram en rapport där det visade sig att 90 procent av unga vuxna låter tekniken utveckla dem till vad de kallar constant checkers. Det röda tillståndet inkluderar att du känner dig arg och stressad.

Redan tidigt gjordes en hel del forskning på hur naturupplevelser, i så kallade Green spaces, påverkar oss. Här lyfter man fram skogsbad som en aktivitet som bevisligen gör oss lugnare. När det kommer till att titta på vatten har forskningen startat senare. Men intressant är det att det är just de platser där vatten möter land som påverkar oss allra mest. Bara att se en bild av vatten gör människor lugnare har forskare kunnat konstatera. De har även kommit fram till att de som bor vid vatten är mer fysiskt aktiva. Och att de här även är mer sociala och umgås mer med familj och vänner.

Saltvatten i poolen

Vi har precis checkat in på Varbergs Kusthotell i ett rum med havsutsikt. Vågorna rullar in, vinden viner och solen, ja den… skiner. Innan middagen hinner vi med ett dopp i den 32-grader varma havsvattenpoolen. Vattnet är hämtat direkt från Kattegatt och är rikt på salter och mineraler. Det känns annorlunda att plumsa ner häri, och kanske ligger en del av upplevelsen i viskositeten. Den sammetslena känslan som omsluter och värmer. Jag tänker på de som surfar nere vid stranden en bit bort. Om hur de också omsluts av havsvattnet visserligen på ett helt annat vis.

På platsen där vi nu befinner oss fanns under tidigt 1900-tal ett sanatorium. Här tog doktor Johan Severin Almer emot fattiga tuberkulossjuka barn. Han var övertygad om att sol, frisk luft, salta bad och näringsrik mat hade en positiv inverkan på hälsan. Konceptet är inte helt främmande från vad dagens gäster erbjuds när de checkar in på Varbergs Kusthotell. Med det tillägget att man sedan början av 2000-talet även är ett Thalasso spa med fokus på havsnära välmående. Spachef Christina Hägerhäll summerar kort vad det innebär:

– För att vara ett Thalasso spa måste man ligga vid havet, ha havsvatten i poolen och använda havsvatten i behandlingar samt använda produkter med ingredienser från havet.

Ordet thalasso kommer från grekiskan och betyder just hav. Världens största thalasso-område ligger utanför Bretagne längs den franska atlantkusten. Alger, mineraler och spårämnen i vattnet är centralt, vattnet har energi på flera olika plan.

För mig är det nu dags att få plumsa ner i ett gammalt träbadkar fyllt med havsvatten. Här ska spaterapeuten Annsofi ge mig en tångmassage. När jag lagt mig tillrätta lägger hon tång över mig. Jag hade trott att det skulle dofta mer men hon förklarar att både doft och konsistens på själva tången är säsongsberoende. Ibland kan den vara lite slemmig, idag är den inte alls det.

Tångbad Varberg Kusthotell

Ett bad med historia

Tången som används här är sågtång, tittar jag lite närmare på den går det att se de sågformade bladen. Tången är rik på mineraler, jod och vitaminer. Att tångmassagen har fått följa med från dåtid, in i nutid är lätt att förstå. Det är en genuin behandling och en unik upplevelse som utfördes av baderskor redan under 1800-talet.

Tångfiskaren Bosse är han som skördar all den tång som används här. Året om skördar han tången ute i havet vid Tångaberg. Här kliver han i vattnet, ungefär midjehögt, och skördar stora tångruskor med kniv. Tången skållar han sedan vilket gör att jod, spårämnen, vitaminer och mineraler frigörs. Härefter vakuumpackas den, levereras och förvaras i kylrum tills det är dags för ett bad. Den använda tången hämtar Bosse tillbaka för att sedan lägga den på komposten – som gödsel på rosor funkar den bra.

– Egentligen kan du använda tången flera gånger, skölj bara av den emellan åt, förklarar Annsofi.

Efter badet känner jag mig både lugn och fokuserad, mina sinnen är i balans. En förutsättning för att motverka vad Wallace J. Nicholas kallar Grey Mind, ett tillstånd vi riskerar att hamna i om vi sitter för mycket inomhus framför en skärm och konsumerar nyheter och underhållning. På sikt kan vi hamna i ett tillstånd av missnöje och brist på motivation. Kuren enligt honom är just upplevelsen av vatten – oavsett om du är i, på eller bara nära. Känns det omöjligt? Då kan även något så enkelt som en dusch vara lösningen!

Blue Mind aktiverad

Vi tar en promenad längs vattnet, och upp till Subbe fyr, här blickar vi ut över ett Kattegatt som är långt från stilla. Vågorna hittar nya former och det salta vattnet stänker. Det är för strömt för att bada ute idag. Men utebad är annars här en aktivitet som lockar många. Ett nytt kallbadhus nere vid vattnet håller på att färdigställas. Att bada i kallt vatten sätter fart på blodcirkulationen och lymfdränaget. Inflammation i kroppen minskar, immunsystemet triggar igång såväl dopamin som serotonin. Havet kan vara bra på så många olika vis.

Enligt thalasso-konceptet erbjuder man här en sparitual med produkter från Kerstin Florian som du gör på egen hand. I ritualen ingår bland annat den mineralrika kroppspeelingen Turkish Body Scrub och den mörkt gröna ansiktsmasken Spirulina Masque. Den senare doftar alg och hav, inunder den aktiveras mitt Blue Mind-tillstånd.

Just fakta kring hur vi påverkas av vatten har länge varit ett område som byggts till största del på känsla. Därför är Blue Health ett spännande EU initiativ som lanserades 2016. Inom projektet har man nu undersökt Blue Health med syfte att få fram en Blue-infrastruktur. Doktor Mathew White, miljöpsykolog knuten till University of Exeter är en av nyckelpersonerna:

– Det finns mer arbete att göra. Vi behöver titta på hur länge och hur ofta vi behöver vistas vid vatten för att få effekt, säger Mathew White.

Han berättar även om ett spännande projekt som pågår just nu i Cornwall. Här har man tagit med sig stranden in till tandläkaren. Hypotesen är att den virtuella stranden ska ha en smärtlindrande effekt.

Sparitualen är avslutad och jag vill inte riktigt åka hem, det salta vattnet har gett mersmak. Och som min kollega sa när vi anlände för några dagar sedan och hon fick syn på havet:

– Här känner jag mig hemma!

Blue health

2 undersökningar i Storbritannien 48 miljoner människors hälsa sett utifrån hur nära de hade till havet undersöktes.
Resultat: ju närmare kusten de bodde desto hälsosammare var de.

12 000 personer följdes under 18 år – fokus var hur deras hälsa påverkats under perioden utifrån om de bodde kvar, alternativt flyttade till eller från kusten.
Resultatet: visade genomgående att kustläget hade positiva hälsoeffekter.

3 mätbara hälsoeffekter hos de som bor kustnära
– De är mer avslappnade och upplever mindre stress.
– De är mer aktiva.
– De är mer sociala.

Vill du veta mer om Blue Mind – bluehealth2020.eu

 

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!