Bordeaux – klassisk & alltid aktuell

Eleganta, välgjorda och inte minst hållbart producerade viner med historia är alltid aktuella oberoende hur trendvindarna blåser, och den typ av vin som Famille André Lurton producerar.

av: amalia g stöckel, sommelier I samarbete med Vinunic

Företaget Famille André Lurton har för närvarande den största vinegendomen i Bordeaux, med 640 hektar vinodlingar i sex av regionens mest prestigefyllda appellationer. André Lurtons son Jacques leder produktionen med filosofin att endast de mest välmående vingårdarna kan ge perfekt mogna druvor och förstklassiga viner. Familjens hållbarhetsarbete erhöll miljöcertifieringen ISO 14001 år 2011, och 2017 den strängaste miljöcertifieringen inom jordbrukssektorn – Haute Valeur Environnementale HVE3.

Château Bonnet Blanc 2021

Osnobbig och krispigt läcker

Bordedeauxviner kan verka skrämmande och överväldigande, men så är absolut inte fallet med Famille André Lurtons viner. Detta vin är osnobbigt men inte mindre välgjort för det. Ett perfekt välkomst- eller mingelvin, aromatiskt, fruktigt, friskt och läckert med inslag av citrus, krusbär och örter. Passar extra bra till fisk- och skaldjursrätter, men är även perfekt till sallad med getost eller syrliga ostar, grönsaker med örtig dipp eller blomkålsris med pesto.
Château Bonnet Blanc 2021, nr 4151, 95 kr/750 ml

Château Coucheroy Blanc 2019

Elegant slottsvin

Château Coucheroy är ett så kallat ”andra vin” från slottet Château Rochemorin. Brittiska vinexperten Jancis Robinson beskriver 2019 som ”aptitretande och aromatisk, en lovande årgång för vit Bordeaux”, och det märks. Vinet är välgjort och aromatiskt, med doft av grillad citron, nyplockade örter och vanilj. I smaken finns krispiga gröna äpplen, päron, lätt ton av citrus och vanilj. Passar perfekt till örtiga grönsaksrätter, samt fisk- och skaldjur med syrliga, örtiga tillbehör.
Château Coucheroy Blanc 2019, nr 4136, 159 kr/750 ml

BlaBla 2020

Charmigt galavin

Merlot är kanske den bordeauxdruva som varit något av en doldis, trots att den är essentiell i regionens toppappellationer Pomerol och Saint-Émiion. Är man nyfiken på merlot är detta ett perfekt vin att börja med; det är torrt, friskt och fruktigt, med doft och smak av mogna röda bär och vanilj. Lena tanniner bidrar till att vinet passar till en mängd olika proteinrika rätter. Kul kuriosa om vinet är att det serverades på Polarprisgalans middag i våras där såväl kungligheter som musikadel fick njuta av det.
BlaBla 2020, nr 57013, 149 kr/750 ml

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!