Vegansk jordgubbscheesecake

En härligt krämig vegansk jordgubbscheesecake gör du av en enkel kakbotten som du toppar med två lager cheesecake – ett vanilj- och ett jordgubbs lager. Servera med färska jordgubbar.

Recept och foto: Romy London

160 min | 10 portioner

För botten:
200 g veganska kex
80 g mjölkfritt smör, smält

Cheesecake fyllning:
400 g extra fast tofu, avrunnen
4 msk lönnsirap
3 msk citronsaft
1 tsk vaniljpulver
0,25 tsk salt
400 g vegansk färskost
130 g florsocker
2 tsk agar agar-pulver + lite vatten att lösa upp det i

Till jordgubbs lagret:
500 g färska jordgubbar
50 g ljust råsocker
2 msk citronsaft
1 tsk agar agar-pulver + lite vatten att lösa upp det i

Dekorera med:
en handfull färska jordgubbar
färska myntablad
vegansk grädde
ätbara blommor

Gör så här:
1. Låt oss börja med cheesecake-basen! Lägg dina kex i en fryspåse och krossa dem – alternativt kan du mixa dem i en matberedare tills de är söndersmulade. Häll den smälta mjölkfria margarinen över kaksmulorna och rör om tills de är väl blandade. Lägg smuldegen i en 24-centimeters rund kakform och tryck ner blandningen i botten av formen för att skapa grunden till din kaka. Ställ i kylskåpet i minst 30 minuter eller över natten, eller medan du förbereder resten av din cheesecake.
2. Lägg tofu i en höghastighetsmixer, häll i lönnsirap, citronjuice och strö över vaniljpulver, mixa sedan på medelhastighet tills det är slätt. Tillsätt den veganska färskosten och mixa tills det är blandat, tillsätt sedan florsockret lite i taget.
3. Vispa till sist upp agar agar-pulvret i lite vatten för att lösa upp det och häll det sedan i mixern. Mixa i ytterligare en minut för att jämnt fördela agar agar-blandningen.
4. Häll 250 ml av cheesecake-blandningen i en skål och ställ åt sidan. Häll resten av cheesecake-blandningen i en kastrull och värm upp den på spisen över låg- till medelvärme medan du vispar konstant i 3-4 minuter. Ta bort från värmen och häll över kexbotten och jämna ut toppen. Banka försiktigt kakformen mot diskbänken för att ta bort eventuella luftbubblor. Ställ in kakformen i kylskåpet i minst 30 minuter.
5. Under tiden, ta bort stjälkarna från jordgubbarna och lägg dem i mixern, ingen anledning att rengöra mixern emellan! Tillsätt 2 matskedar citronjuice och mixa på hög hastighet tills alla jordgubbarna är sönderdelade. Sila blandningen genom en fin sil för att ta bort jordgubbsfrön och häll sedan över jordgubbssaften i en kastrull.
6. Strö över ljusbrunt socker och rör i den cheesecake-blandningen som vi tidigare ställde åt sidan. Värm på medelvärme i 3 minuter, blanda sedan agar agar med lite vatten för att lösa upp det och tillsätt det i kastrullen. Värm blandningen medan du kontinuerligt rör om i 5 minuter, ta sedan bort från värmen.
7. Häll försiktigt jordgubbsblandningen över cheesecaken och ställ tillbaka den i kylskåpet i minst 2 timmar för att stelna.
8. Ta försiktigt ur kakan från formen och dekorera med färska jordgubbar, vegansk vispgrädde, myntablad och kanske även några ätbara blommor.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!