Fermenterad surkål

Jenny Neikell bjuder på fermenterad surkål. Folk frågar mig ofta vilken som är min favorit bland syrade grönsaker. Jag tror de förväntar sig att jag ska svara något väldigt udda, men jag gör dem besvikna varje gång genom att säga surkål. Det är faktiskt den enda syrade grönsak jag kan äta varje dag, året om, utan att tröttna.

Foto: David back

Ca 1 kilo

Du behöver:

1 kg vitkål
15 g havssalt (1 msk)

Gör så här:

1. Skölj vitkålshuvudet och ta bort eventuella fula blad. Dela kålen på mitten, skär ut rotstocken och lägg den åt sidan.
2. Strimla kålen så tunt som möjligt med en vass kniv och lägg i en stor bunke. Riv rotstocken grovt och lägg i bunken. Strö över saltet.
3. Banka och krama kålen tills den börjar vätska sig, det kan ta alltifrån 5 till 15 minuter beroende på hur mycket vatten kålen innehåller. När du kan krama en näve kål så att det rinner (inte droppar) vätska från den är den färdig.
4. Lägg kålblandningen i en 1,5-liters-burk med gummiring och bygellås. Se till att pressa till kålen då och då så att den packas tätt. Toppa med vätskan som finns kvar i bunken men lämna minst 5 cm till kanten på burken.
5. Påstricket: Ta en 2-litersfryspåse och veckla ut den inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästan står upp till kanten på burken.
6. Pressa ut luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.
7. Låt burken stå på en tallrik i rumstemperatur i 14 dagar.
8. Låt surkålen mogna i kylskåp i ytterligare minst 14 dagar.

Tips!

Variera surkålen genom att tillsätta någon eller flera av följande smaksättningar i steg 3: 1 tsk kummin, 5 lätt krossade enbär, 1 tsk fänkålsfrö, 1–2 lagerblad (tillsätts i steg 4 för att inte krossas), 5 g riven vitlök, 100 g äpple eller päron, 50 g lingon eller havtorn.

Lär dig mer om fermentering och läs MissVEGO:s intervju med Jenny här!

Tips!

Vill du veta mer om fermentering? Gå en kurs med Surtanten eller köp Stora boken om fermentering.
Mer info hittar du på: www.surtantens.se
För sura uppdateringar följ @surtantens på Instagram

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!