Festfin i hållbara plagg

Att klä upp sig är kul och signalerar fest och förväntning, och under december månad finns flera tillfällen till för oss att klä upp sig lite extra. Vare sig det handlar om adventsfika hos släkten, luciafirande, julfesten med jobbet eller så klart till firandet av jul och nyårsafton. Mindre festligt är dock att vi svenskar slänger cirka 7,5 kilo kläder per år rätt ned i hushållssoporna. Är du precis som allt fler nyfiken på hållbart mode så kommer här några inspirerande tips på hur du kan klä dig festfint, utan att belasta miljön.

av: alejandra cerda ojensa

Foto: Alejandra Cerda Ojensa

Sy själv

Är du ovan låter det kanske skrämmande, men äger du en symaskin (eller kan låna av någon) så behöver det inte vara särskilt svårt. Känner du dig osäker kan du köpa ett enkelt mönster i en textilbutik eller online. Ett plagg som innehåller mestadels raka linjer, som till exempel en klassisk 90-talsklänning, är ofta lättare att börja med. Känner du dig osäker är en rekommendation att sy ett bomullstyg, snarare än i ett silkigt tyg som kan vara klurigare. En enkel klänning med smala axelband är snygg att bära över en blus med kaxig puffärm, en glittrig långärmad topp och tjocka strumpbyxor eller som den är med minimalistiska smycken. Helt enkelt ett plagg som går att kombinera på många olika sätt.

Låna av en kompis

Vi är bättre på att låna av varandra när det gäller skridskor och sovsäckar, men varför inte fråga en vän om de har en snygg klänning, skjorta eller kostym? Nyårsoutfiten din kompis bar förra året kanske passar dig perfekt i år. Fråga och visa hur du inspireras av din väns snygga stil. Definitivt en komplimang att få frågan och ett mysigt sätt att använda det som redan finns i din närhet.

Shoppa i din egen garderob

Det kan vara roligare än det låter. Börja med att fundera på vilken look du är sugen på. Använd inspirerande profiler på Instagram och anslagstavlor på Pinterest för att skapa din egen moodboard. Majoriteten i Sverige använder bara hälften av kläderna i sin garderob – kanske finns där redan ett guldkorn som inte fått synas så mycket? Kika i dina egna gömmor för att se hur du kan skapa en snygg outfit av det du redan har.

Second hand

Idag finns det så ofantligt mycket bra second hand-butiker med olika stilar och nischer som gör det väldigt enkelt att hitta snygga, fräscha och bra plagg i olika prisklasser. Har du mer tid till förfogande kan du med glädje fynda hos Myrorna, Röda Korset och Stadsmissionernas second hand-butiker – har du inte tid eller tålamod för att leta är ett bra tips att leta upp en kurerad second hand-butik. Du som söker plagg specifikt från skandinaviska designmärken kan även hitta mycket bra i olika Facebook-grupper för just detta.

Bonustips!

Accessoarer är det som får en outfit att bli just en outfit! Beroende på stilen på handväska, smycken och frisyr kan skapa helt olika känslor. Kom också ihåg att det viktigaste för att känna sig fin är hur du själv känner dig när du bär plaggen.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!