Gröna juveler på röda mattan

Ett grönt budskap som stavas guld och diamanter – är det möjligt? Juveler lika vackra på insidan som den glittrigt extravaganta ytan. Jo då, de finns. 

av kina andersson 

 

I kommande Bond-filmen ”No Time To Die” bär Ana de Armas, som spelar Paloma, tre spektakulära High Jewelry-smycken från juvelhuset Chopard. Runt hals-en glittrar droppformade diamanter, runt handled faller en kaskad med såväl päronformade som briljantslipade diamanter och i öronen blixtrar örhängen med päronformade diamanter på 14 carat. 

Det bästa med de sprakande skönheterna, på totalt 139 carat, är ändå att de är skapade med respekt för såväl människa som natur. Juvelerna kommer ur Green Carpet Collection, den första kollektion som är helt tillverkad av hållbart utvunna material i form av etiskt Fairmined-certifierat guld och diamanter från leverantörer godkända av organisationen Responsible Jewellery Council. 

– Som ett gammalt familjeföretag är vi mycket medvetna om vårt ansvar för en hållbar utveckling inom vår bransch, förklarar Caroline Scheufele, delägare och kreativ ledare för Chopard. 

Chopard är känt för sin lekfulla juveldesign – och för sitt arbete med ett etiskt och socialt godtagbart förhållningssätt till de material man använder. Redan 2013 startade man sin resa mot ”Sustainable Luxury” och idag tillverkas alla smycken och klockor av Fairmined gold. Chopard samarbetar med ”The Alliance for Responsible Mining”, en organisation som arbetar med att återställa miljöer som skadats genom utvinning av guld och som även hjälper småskaliga gruvbrytare att sälja sin metall genom ett rättvisemärkt certifieringsprogram, och även med Gemfields, som är världsledande när det gäller hållbart framtagna. 

Idén till just Green Carpet Collection väcktes genom ett möte med Livia Firth, grundare av Eco Age, ett konsultföretag som arbetar med hållbarhet på olika sätt. Den presenterades för första gången under Cannes-festivalen för några år sedan, då den berömda röda mattan delvis blev grön när Marion Cotillard skred över mattan iförd ett exklusivt armband och örhängen tillverkade av det miljö- och rättvisemärkta guldet. 

Än så länge är miljö- och rättvisemärkta smycken dyr-are, men det ligger något i vad Caroline Scheufele säger: 

– Om man har råd med lyx, då vill man väl ha det allra bästa? Och det bästa är ju miljö- och rättvisemärkt guld.  

Fairtradecertifierat guld

Så länge vi bryter guld är det viktigt att se till att gruvorna och producenterna tar ansvar för kringliggande miljö men också för att arbetarna har bra förhållanden. Fairtrade-guld är guld utvunnet från Fairtrade och Fairmined-certifierade gruvor som erbjuder rättvisa arbetsförhållanden och bidrar till en miljövänligare hantering av guldframställning. Genom bidrag till markägarna återskapar man ekosystem som tidigare förstörts på grund av guldutvinning. Kunden erbjuds även återanvänt guld som ett alternativ till Fairtrade-guld om priset är en avgörande fråga. 

Vill du veta mer: fairgold.org 

 

Växtbaserat på fötterna? Spana in skorna Plant Power från UGG.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!