Gröna plantor – en hälsoboost

Att naturen har en läkande effekt på kropp och själ känner de flesta till. Men visste du att även enstaka krukväxter kan få dig att må bättre? Det kan räcka med så lite som en stickling för att påverka fysiska reaktioner i kroppen!

av: vivvi alström

5 tips med bevisad effekt

1. Vill man ha en avslappnande och humörhöjande effekt av sina växter ska man välja klargröna eller lila bladverk. När det gäller blommande krukväxter verkar de flesta färger fungera bra, såväl röda, rosa och vita blommor kan sänka blodtrycket, enligt studier. Snittblommor då? I en jämförelse mellan röda, gula och vita rosor såg forskare att de två förstnämnda hade en mer lugnande effekt på sinnet.

2. Bäst verkan har riktiga växter men till och med bilder med grönska och natur är bättre för humöret än ingenting alls, enligt forskning. När man låtit studenter titta på antingen konstgjorda eller riktiga snittblommor i tre minuter blev de som tittade på de riktiga blommorna lugnare än de som tittade på fuskväxterna. Men även konstgjort lugnar alltså mer än ingenting alls.

3. I en studie använde man fem olika typer av gröna växter. De som fick vara i rummet med växterna uppgav att de kände sig mer bekymmerslösa än personer som satt i ett rum utan växter. Men det tycks kunna räcka med en växt också, förutsatt att den är relativt stor. Är plantan drygt en meter hög kan den påverka humöret positivt, visar en annan studie.

4. Att titta på, eller pyssla om, sina växter ger ofta en lugnande effekt på bara några minuter. I en studie fick försökspersoner vistas i antingen ett rum med växter, eller ett rum utan växter, i fem till tio minuter. De som fick vara bland växterna kände sig lyckligare efteråt. I en annan studie fick deltagarna sitta antingen bredvid en hög växt eller något annat föremål. Efter 15 minuter uppgav de som suttit bredvid plantan att de kände sig mer positiva i sinnet, jämfört med de andra.

5. Under pandemin gjorde forskare en studie där man tittade på måendet hos personer som fick jobba hemma. De som hade växter på sitt hemmakontor kände sig mindre deprimerade och ångestfyllda än de som inte hade det. Grönska på jobbet gör oss även mer kreativa.

Källa: Washington Post

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!