Grönare uteliv – tränässans

Bara för att möblerna står ute, måste möblerna inte vara gjorda i plast.

av sofia hallström

Bättre än plastrottingen och de skrangliga plastparasollerna från billighetsvaruhuset, är förstås hårdträ. Ju kompaktare, desto bättre står det sig i väder och vind. Släng på olja ett par gånger om året och möblerna håller för att åldras vackert över många år. Pimpa gamla trädgårdsmöblerna och secondhandfynd genom att tvätta bort möbelprickar, dra ett varv med slipmaskinen och en ny, pigg färg. Behöver man köpa nytt finns det några miljövänliga tumregler. Undvik helt hotade träslag som ceder och ebenholts, det vara tropiskt trä så se till att det är FSC-märkt. Välj hellre lokala, svenska träslag som furu och ek. Numera finns det fantastiska designmöbler i furu för utomhusbruk, tack vare nya tillverkningsmetoder och vattenbaserade lacker. Miljömärkningar som EU:s EcoLabel och den strängare, nordiska Svanen är den bästa vägledningen för att hitta rätt i möbeldjungeln.

Grythyttan Akleja går att få i såväl obehandlad, FSC-certifierad teak och i oljad, närproducerad furu.

Högtalare inspirerade av traditionellt hantverk, framtagna i ett samarbete mellan de indonesiska inredningsföretagen BaNa och Taga.

Thomas Alken har designat Sammen, utemöbler i vacker, FSC-certifierad teak, för FDB Møbler.

Vackra trämöbler som tål skandinavisk sommar, möbelserien Sammen i FSC-certifierad teak från FDB Møbler.


Redan 1959 formgav Bodil Kjær sin kubistiska stol BK10 för att passa lika bra inne som ute. Görs i FSC-certifierad teak av Carl Hansen & Søn.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!