Grönsaksfight – moroten VS palsternackan

Formen är densamma och de båda är lättodlade. Hemma förvaras de i kylen i en påse med möjlighet till lite lufttillförsel. Vi laddar för duell.

Palsternacka

På latin: Pastinaca sativa

Får jag säga det själv är jag oftast lite större än min motståndare, dessutom är min smak lite mer sofistikerad!

Utseende: Ljust beige med ett vackert skal. Borsta jorden av mig och jag kan följa med på vilken gourmetmiddag som helst. Jag skryter inte jag är bara den där roten du behöver lära känna lite bättre.

Smak: Jag har en lite speciell smak som är balanserad och bjuder på ett uns av sötma då jag är tillagad. Jag gifter mig fint med andra smaker. Rostad är jag mottaglig för kryddor av alla de slag, klyv mig och skjutsa in mig i ugnen tack! I en soppa är jag självklar i en buljong likaså. Koka mig och gör ett mos så även de små barnen får njuta av mig.

Näringsmässigt: Rik på C-vitamin, B6, kalcium, järn och magnesium.

Pris: När du köper mig får du valuta för pengarna, köp mig helst ekologisk eller odla mig själv. Lätt som en plätt och ju längre du väntar med att skörda mig desto godare blir jag!

Morot

På latin: Daucus carota

Får jag säga det själv så är jag både snyggast och populärast!

Utseende: Perfekt form om jag får säga det själv, och min fina färg gör att jag verkligen syns. Dessutom finns jag i flera andra fina färgställningar – lila ja det var jag först då jag kom till norra Europa under medeltiden.

Smak: Söt och god, jag passar alltid in. Drick mig som juice, rosta mig i ugn. Riv mig, slanta mig …

Näringsmässigt: Rik på betakaroten (förstadiet till A-vitamin), C-vitamin, kalium, natrium, kalcium, fosfor, magnesium, järn, jod samt vitaminerna B1, B2 och K1.

Pris: Larvigt billig, köp mig helst ekologisk eller odla mig själv. Lätt som en plätt faktiskt.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!