Tacocurry med quesadilla och stekta majskolvar

En värmande vardagsgryta som känns lite festlig med sina tillbehör och kryddor. Här serveras den med havreris, som alternativ till vanligt ris. Det är odlat i Sverige och består av hela havrekärnor. Konsistensen är precis lagom tuggig och som bonus ger havreriset massor av bra näring: protein, fibrer, mineraler och vitaminer

4-6 portioner

Du behöver:
4–6 portioner havreris eller vanligt ris
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
rapsolja att steka i
3 msk tacokrydda, köpt eller hemgjord, se tipset!
1 dl torkade, röda linser
400 g passerade tomater
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
5–6 dl kokta, gula ärtor eller kikärtor eller 2 tetror konserverade (à ca 400 g)
ev 1 dl grädde eller kokosmjölk
ev chili, t ex chiliflakes
salt och peppar

Tillbehör:
4 tortillabröd, gärna fullkorn
2 nävar riven ost
2–4 förkokta majskolvar
rapsolja eller smör steka i, eller en blandning

Gott till:
ev färsk koriander
ev hackade jordnötter eller cashew-nötter (valfri sort)

Gör så här:
1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Hacka lök och vitlök fint. Hetta upp en gryta, gärna av gjutjärn, och stek lök och vitlök i olja på låg värme så att det mjuknar utan att ta färg. Om du har tid, låt löken stekas en bra stund så att smakerna hinner utvecklas ordentligt. Höj temperaturen något mot slutet och tillsätt tacokryddan och mer olja om det ser torrt ut.
3. Häll i linser, passerade tomater och vatten och låt koka tills linserna är mjuka – eller längre om det finns tid. Då hinner den syrliga såsen suga åt sig lite järn från gjutjärnsgrytan också. Ha i mer vatten vid behov och rör om i grytan så att inget bränns vid.
4. Tillsätt tomatpuré och ärtor. Låt koka upp så att ärtorna blir varma.
5. Runda av smaken med grädde om du vill, annars är grytan god som den är. Smaka av med salt och peppar samt chili om du vill ha curryn het.
6. Lägg ett tortillabröd i en varm, torr stekpanna, strö över ost och lägg ett till bröd ovanpå. Stek någon minut på vardera sida, så att osten smälter och brödet börjar få färg. Klipp i grepp-vänliga bitar.
7. Skär majskolvarna i mindre bitar. Stek dem i olja i en stekpanna så att de får lite stekyta. Servera tillsammans med tacocurry, ris, quesadillas och gärna koriander och nötter.

Tips!
Vill du göra egen tacokrydda? Blanda 1 msk chilipulver, 1 msk lökpulver, 1 msk malen spiskummin, 1 tsk paprika – pulver, 1 tsk smulad, torkad oregano, 1 tsk strösocker, 1 tsk salt och 0,5 tsk svartpeppar.

Dags att maxa – mer näring för pengarna

Recept: Sara Ask
Foto: Lina Eidenberg Adamo

I den tid vi lever i just nu känns det här som en riktigt välbehövlig, lärorik och inspirerande bok. Att tänka maximal näring för pengarna är vad som gäller – funkar extra bra i en lågkonjunktur men vi manar dig att anamma kunskapen oavsett innehållet i plånboken.

I bokens inledning lär vi känna vad Sara Ask identifierat som sina 10 budgetbästisar: varav ägg, lök, mjölk och potatis är några. Fakta varvas med enkla tips och redan här finns en hel del kunskap att inhämta. Såsom att löken inte trivs i kylskåpet, att potatisen ska förvaras mörkt och att ett kallt ägg spricker om du lägger det i kokande vatten. Recepten i boken är baserade på konceptet maximal näring för pengarna. Så låt dig inspireras!

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!