Hemlagad vegansk vaniljglass med flädermarinerade jordgubbar och maräng

Färska jordgubbar! Finns det något somrigare än det? Här har jordgubbarna fått sällskap av fläder, hemlagad vegansk vaniljglass och maräng. En riktig drömdessert!

RECEPT & FOTO: MAGGIE BERGIUS

4 portioner

Vaniljglass:
1,5 dl kokosgrädde
1,5 dl strösocker
2 vaniljstänger
3,75 dl vispbar havregrädde, 26 % fetthalt

Flädermarinerade jordgubbar:
1 l jordgubbar
0,5 dl koncentrerad flädersaft
2 msk strösocker

Maräng:
1 dl kylskåpskallt kikärtsvatten
1,75 dl strösocker
1,25 msk Maizenamjöl
1,5 tsk pressad citron
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Vanlijglass: Häll kokosgrädden i en kastrull och tillsätt sockret. Sätt plattan på medelvärme. Rör runt medan blandningen värms upp och sockret lösts upp helt. När blandningen börjar koka, ta av kastrullen från värmen. Häll blandningen i en behållare och ställ in i kylen i cirka 30 minuter. Ta ut behållaren när blandningen svalnat helt. Skär en skåra längst med vaniljstängerna och gröp ur vaniljkärnorna med en spetsig kniv. Blanda ned dem i glassmeten. Vispa havregrädden hård med en elvisp. Tillsätt glassmeten, lite i taget medan du fortsätter vispa. Häll glassmeten i en form och ställ in den i frysen. Glassen är klar efter cirka 6–7 timmar. Låt glassen stå framme i rumstemperatur några minuter innan du serverar den, då blir det lättare att skopa upp den.

Flädermarinerade jordgubbar: Rensa och skär jordgubbarna i halvor. Lägg dem i en skål. Häll över flädersaft och socker och blanda allt väl. Låt stå och dra i kylskåpet i minst 20 minuter.

Maräng: Häll kikärtsvattnet i en torr och ren bunke. Se till så inga rester från kikärtorna följer med. Vispa kikärtsvattnet fast och fluffigt med en elvisp. Det ska gå att vända skålen upp och ned utan att innehållet rinner ut, då har du vispat tillräckligt. Tillsätt sockret, lite i taget medan du fortsätter vispa. Tillsätt Maizena, citronsaft och vaniljsocker och fortsätt vispa. När det går att forma spetsiga toppar av smeten är marängen klar. Häll marängsmeten i en sprits.

Servering: När det är dags att servera efterrätten, ta fram glassen ur frysen. Skopa upp kulor och lägg dem med mellanrum i en cirkel på ett fat. Fyll ut mellanrummen med jordgubbar. Spritsa ut marängtoppar runt om och bränn eventuellt av marängen med en brännare. Garnera om du vill med ätbara blommor. Enjoy!

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!