Inlagda rödbetor och rödbetssallad

Inlagda rödbetor är gott till nästan allt! Enkelt och kul att göra själv!

Ingredienser:
2 kg färska rödbetor

Lag:
1 liter vatten (helst spad från rödbetskoket)
1.25 dl ättiksyra (24%) eller lite mer ättiksprit
3 dl strösocker
10 kryddnejlikor
10 vitpepparkorn

Gör så här:
1.
Skölj rödbetorna väl, låt skal och rotspets vara kvar. Koka dem nästan mjuka. Spola dem i kallt vatten och gnid av skalet. Sila kokspadet, i en saftsil eller ett kaffefilter, och ställ åt sidan.
2. Skär betorna i cirka 3 mm tjocka skivor.
3. Koka upp allt till lagen. Låt hela rödbetor få ett uppkok i lagen. Lägg dem sedan i rengjorda och steriliserade glasburkar. Koka ihop lagen 3–4 minuter, häll den över rödbetorna och sätt på lock. Lägg skivade rödbetor i glasburkar. Häll över den heta lagen och sätt på lock.

Färdiga att äta efter 1 dygn. Hållbarhet 6–12 månader. Förvara svalt.

Tips!

Variera smaksättningen. Lägg i en vitlöksklyfta eller en chili i burken. Eller ta bort kryddnejlikorna och lägg i ett lagerblad och en bit pepparrot istället.

Om de kokta rödbetorna är ungefär lika stora som ägg; skiva dem i äggskivaren – det går supersnabbt och alla skivor blir lika tjocka.

Rödbetssallad
Skala, kärna ur och skär ett Granny Smith-äpple i halvcentimeter stora kuber. Hacka en halv rödlök. Blanda 2 dl växtbaserad fraiche med 2 msk växtbaserad majonnäs och 2 tsk Dijonsenap. Rör i äppelbitarna och lökhacket samt 3 dl inlagda rödbetor, skurna i lika stora kuber som äppelbitarna. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Förvara i kylen.

TEXT & FOTO: MONIKA AGORELIUS

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!