Mischa Billing smakspanar

Årets smaker 2022 presenterades av Mischa Billing på ett event på restaurang Hillenberg i Stockholm. Inbjudan till eventet kom från LG Signature som samtidigt presenterade sin mest exklusiva kyl och frys.

 

Vi tar avstamp i den tid vi just nu lever i, en pandemi med osäkerhet över framtiden. En tid där många söker efter mat som får oss att må bättre, känna trygghet och samtidigt väcker minnen.
– Vi vet att sött dämpar ångest, att salt dämpar stress och att vanilj är en smak som ger tröst. I Storbritannien är det curryn som ökar, vanilj är en annan smak som tröstar och agerar comfort food, säger Mischa i sin inledning av trendspaningen hon sammanställt. Inte utifrån min egen smak utan från vad som faktiskt sker ute i världen, betonar hon.

Just hälsoaspekten är central, pandemin har inneburit att allt fler vill se till att få i sig gott om vitaminer och antioxidanter. Här är C-vitaminen och citrusfrukterna hetare än på länge. Vi utforskar och upptäcker även citrusfrukter i hela smakpaletten, från de söta och sura till de bittra och beska. Samtidigt dyker nya exotiska citrus smaker upp i grönsakshyllan.

På hälsotemat lanseras även vartefter nu nya alternativa proteiner. Och även tarmhälsan är något vi talar mycket om idag. 95 procent av serotoninet produceras i tarmarna! Ett intressant och viktigt tema som utforskas på flera håll. Kunskap är också något som påverkar våra smaklökar.

– Det finns något man kalla moralisk smak, det handlar om saker som smakar lite konstigt men smaken blir god när man tänker på effekten. Det kan handla om smaken av kål eller av naturviner, säger Mischa.

En annan smaktrend som växer är den vi refererar till som comfort food, det handlar om husmanskost, pizza, pasta och glass. Rätter och smaker som får oss att känna trygghet och som väcker minnen. I år vill vi nu spicea upp dessa rätter – gärna genom att addera lite chili. Vi vill även att matlagningen ska vara enkel då vi lagar betydligt mer mat hemma än innan pandemin.

– Vi vill inte att matlagningen ska kräva mer än tre till fem steg, då vi lagar mycket mer mat numera

Vid mitt bord på lunchen på Hillenberg sitter flera tidigare tävlande i Sveriges mästerkock och de bekräftar att enkelheten är i fokus. När de delar enkla recept i sina sociala kanaler får de fler likes och kommentarer än när de skapar mer komplexa maträtter – pasta och tomatsås kan vara en riktig like-raket.

Texturer är också något som det fokuseras på. Krispigt, frasigt, hett, mjukt, saftigt, fylligt, olika temperaturer och munkänsla – är alla parametrar här. En välavvägd variation ger en komplex upplevelse att njuta av.

– En gastronomisk framgångsvariabel handlar om textur, det man ser, doften, umamin och färger, säger Mischa och lyfter fram det saftigt drypande vegoköttet Oumph! som ett lyckat exempel.

Pandemin har även inneburit att vi blivit mer medvetna om betydelsen av smak och doft för vårt välmående. Idag finns många post-covid personer som tappat förmågan att känna smak och doft – för dem blir nu texturer och temperaturer på maten än mer centrala för att upplevelsen av maten ska ge oss mervärde.

Avslutningsvis är vi fortsatt nyfikna på råvaror i säsong. Att odla själv har hög status och skapar även medvetenhet där hållbarhet är en nyckelingrediens.

Smaktrender

Vanilj
Citrusfrukter
Chili
Mint
Råvaror i säsong

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!