Isvaksbad delux

Arctic Bath bjuder på en unik incheckning med möjlighet till isvaksbad mitt i Luleälven. Växelverkan mellan varmt och kallt är nog ett av de bästa sätt att få fart på cirkulationen. Bastu och ett svalkande bad är modellen, och vintertid är det isvaksbad som gäller. Följ med när MissVEGO tar ett dopp i det iskalla vattnet.

av yvonne gull 

 

Mitt ute på Luleälven i Harads, strax söder om polcirkeln, hittar vi det spektakulära bygget Arctic Bath. Här har man låtit sig inspireras av de timmerbröt som naturligt bildades då timmer flottades på älven. Stockarna samlades ihop – och bildade en hög med timmer helt enkelt – en timmerbröt. Här är det dock lite bättre ordning på stockarna och en vacker cirkelformad byggnad tornar nu upp.

Upplevelser på älven
Det är kallt och luften är torr och snön knarrar under kängorna då vi checkar in. En stark sol lyser upp, utan att värma, den sparsmakade lyxiga anläggningen har väckt stort intresse även internationellt. Harads är som sagt redan en etablerad destination – det är här vi hittar Treehotel, där arkitekten Bertil Harström bland annat designat Bird´s Nest – ett fågelbo uppe i ett träd – hans design har nu fått följa med ut på älven.

På Arctic Bath kretsar allt kring cirkeln ute på älven, det är här vi finner spa, bastu, isvak, bubbelpool, restaurang och reception. Incheckning finns i tolv hus, hälften på vatten, hälften på land. Men nog om det, vi är här för att bada i isvaken där vattnet är sisådär fyra grader. För att det inte ska frysa just här är en motor som cirkulerar vattnet installerad.

Dag att dyka i
Vi har bokat in oss för en Sauna Gus – en guidad basturitual. Totalt är vi fyra personer, vi och ett par från Italien. Att de ska bada där ute håller de inte för troligt men steg för steg kommer vi alla närmare det där doppet. Bastun är varm och med hjälp av en frottéhandduk får vår guide Jennie luften att cirkulera. Den kommer i varma puffar, vi uppmanas att andas lugnt – in och ut. Doften av eukalyptus sprider sig i bastun och den får i alla fall mig att piggna till. När temperaturen stigit lite till är det dags för ett första dopp.

– Tänk på att andas långsamt när ni doppar er, säger Jennie när vi kommit ut.

Det är verkligen galet kallt, kanske främst om fötterna. Sen är det bara att plumsa ner i det gröna lysande hålet. Det bränner till, tiden stannar en sekund. Pirret när jag kliver upp är påtagligt. Tillbaka in till värmen. 

– Ni är galna, säger den italienska mannen.

– Ni borde prova, säger jag.

Vi hinner med ytterligare två dopp. Sedan är det dags för oss alla fyra att kliva ner – en efter en. Vi låter de obadade gå i först. I dessa galna tider ingår även att föreviga sitt eget bad på bild. Mörkret har lagt sig och det är stjärnklart. Det känns svårt att lämna vårt näste ute på älven så vi kryper ner i bubbelpoolen och bjuder oss själva på en välförtjänt drink – en med lingon i.  

Arctic Bath
Pris för en natt: från 6 000 kr inklusive frukost, spaprodukter från Kerstin Florian och en pelletkamin på rummet. Tillgång till Sauna Gus, bubbelbad och isvak ingår. Tillkommer 995 kr för middag per person.

Det kostar en del, men upplevelsen är unik – och kanske ett bra val för den som vill uppleva Sverige från sin allra lyxigaste sida. Addera lite norrsken på det! arcticbath.se

Sauna Gus
En form av basturitual där du blir guidad i bastun av en terapeut. Med hjälp av eteriska oljor och en handduk byggs värmen upp steg för steg. Avbrott för svalkande bad och dryck. Det allra vanligaste är att en ritual inkluderar tre heta bastubad med avbrott.

Vinterbad
Effekten av vinterbad har studerats bland annat vid Oulu universitet i Finland. Och här framkommer bland annat att vinterbadandet har en humörshöjande effekt. Efter fyra månaders bandande svarade samtliga deltagande i studien att de fått mer energi samt bättre minne och självkänsla. För dessa effekter krävs dock att du badare ofta, tre till sju gånger i veckan! Undvik vinterbad om du har högt blodtryck. Att vinterbada är en trend på uppgång, allt fler väljer helt enkelt att fortsätta bada efter att den ordinarie badsäsongen tagit slut. Stegvis känns ett vinterbad inte så fjärran. 

Bastubad finns som sagt i alla kategorier och exempelvis så badas det bastur året om ute på Hellasgården strax söder om Stockholm, pris 70 kr för en timme, 100 kr för två timmar. Mer information och bokning hittar du på: hellasgarden.se

Upplev: Heta bad på Yasuragi

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!