Omstart mode – framtiden är cirkulär

Mode är ett ämne som är högt på dagordningen när vi blickar mot framtiden. Utmaningen ligger i att låta modet vara roligt och kreativt men utan att påverka miljön.

Under rubriken Omstart Mode öppnar nu Textilmuseet i Borås en permanent utställning. Här lyfts frågan hur vi kan närma oss en cirkulär textil framtid genom bland annat nya produktionsmetoder. Det är dags för en omstart om kläder och mode ska kunna vara roligt, kreativt och ett sätt att kommunicera.

Att den globala textil- och modeindustrin är ett hot mot människor, miljö och klimat är ett faktum. Låga priser och aggressiv marknadsföring gör att våra garderober svämmar över. Samtidigt som textilindustrin kräver stora naturresurser, förorenar och ibland även erbjuder usla arbetsförhållanden. En förändring hos både företag och konsumenter är vad som krävs.

I utställningen Omstart Mode lyfts frågan och exempel på innovationer och nytänkande lyfts upp. Härtill bjuds vi på handfasta tips om hur du vårdar din garderob. Kunskap från förr lyfts också fram, en tid då det lappade, lagades, och syddes om.

Designer: Linda Nurk Fotografi: Victor Celis Model: Ada Swärd

– På Textilmuseet får vi många frågor från besökare om hur man blir en bättre textil­konsument och vilka produkter som är mest hållbara. Visningar om hållbarhet, miljö och konsumtion är redan nu det som efterfrågas mest av skolklasser. Det finns ett behov av en utställning där det här ämnet behandlas på djupet, men också på ett intresseväckande och nyskapande sätt – exempelvis får textil konst generera samtidstolkningar som kan visa vägen, säger Ulrika Kullenberg, museichef på Textilmuseet.

Textil skulptur av Diana Orving, 2023. Materialet är återbrukat från tidigare utställningar, juteväv samt metalltrikå framtagen av Textilhögskolan.

Omstart Mode blir den tredje basutställningen på museet där du även kan se Textil kraft och Kläder & Couture. Tillsammans ger de en bild av 1900-talets modehistoria, textil och industristaden Borås utvecklingen till frågor om hållbarhet och framtidsvisioner.

Textilmuseet
Skaraborgsvägen 3a, Borås
www.textilmuseet.se

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!