Skaffa ekonomikoll – med egen PT

Att ha koll på sin ekonomi är viktigt och ger trygghet. Så kanske även du bör boka ett pass med en ekonomi-PT, eller varför inte börja med att läsa denna artikel, gör övningen nedan och köpa boken.

text yvonne gull  illustration nathalie anna gill  foto stefan tell

Ekonomi var ett område som för Veronica Linarfve var en stor klump i magen. Av en slump mötte hon Mia Ingelström, Sveriges första Ekonomi-PT. Det var dags att ta tag i den egna ekonomin och ekonomipassen bokades in.

– Nu hände det grejer. Äntligen fick jag veta vad, hur och i vilken ände jag skulle börja för att göra det bästa av de pengar jag hade. Samtidigt som jag tränade upptäckte jag hur många kvinnofällor det fanns relaterade till ekonomi, berättar Veronica Linarfve.

Träningspassen ledde till att de beslutade sig för att skriva en bok på temat. En bok som blandar teori med konkreta, roliga och enkla övningar.

Vad är det kvinnor missar när det kommer till ekonomi?
– Generellt ligger kvinnor efter männen inom nästan alla områden: Vi äger mindre, tjänar mindre, har mindre sparkapital, får sämre lånevillkor och har sämre förmåga att fatta ekonomiska beslut. Så här får det inte fortsätta!

Livet och pengarna hör ihop. Äger du din ekonomi äger du också ditt liv. Många kvinnor tänker att det löser sig sedan men tyvärr gör det inte det … Med den här boken vill vi peppa och ge konkreta enkla övningar för att ändra på det här.

Vilka är de allra viktigaste ”träningspassen”?
– Det beror lite på var i livet du befinner dig men tre generella områden som gör stor skillnad är: utgifterna, sparandet och pensionen.

I boken finns konkreta steg att följa. Du behöver inte göra dem i ordning men börja helst med steg ett som handlar om att kartlägga nuläget.

Vad är det absolut viktigaste att verkligen lära sig för att få koll på sin ekonomi?
– Att veta var dina pengar tar vägen. Om du inte gillar siffrorna du får fram, borsta bort skuld och skam och tänk att från och med nu kan du göra annorlunda. Det är också viktigt att inse att ingen annan kommer göra jobbet åt dig!

Om jag vill ha ett hållbart sparande hur ska jag tänka?
– Som ekonomi-PT har Mia märkt att intresset för hållbara fonder ökat de senaste åren och självklart kan fonder vara både hållbara och lönsamma! Ett tips är att gå in på Hållbarhetsprofilen, bestäm dig för vad hållbarhet innebär för dig och få tips på vilka fonder som uppfyller dina kriterier. Hållbarhet kan också handla om vilken tidshorisont du väljer att placera pengar. Bestäm dig för en sparstrategi som utgår från när dina pengar ska användas – det leder dig rätt gällande vilken typ av placering du ska välja.

Veronica Linarfve Mia Ingelström

Boka in ett ekonomiskt träningspass med dig själv

Oftast är det inte förrän du kastas in i en livsförändring som ekonomin hamnar i fokus. Det kan handla om allt från att byta bostad, få nytt jobb, mista jobbet, gifta sig, skilja sig osv. Då kan det bli extra tydligt att ekonomin styr ditt liv alla dagar. Livet och pengarna hör alltid ihop.
Här är en bra start-övning för dig som inte tror att det är bråttom.

1. Sätt dig på en lugn plats och ställ timern på 15 minuter.

Ställ dig dessa frågor:
Hur mycket kostar min nuvarande livsstil?
Vad har jag lagt pengar på de senaste tolv månaderna?
Betalar jag för mycket för något – i onödan?
Gör jag verkligen det bästa med mina pengar… eller vem tjänar på att jag inte har koll?
Är det jag?
Hur mycket förlorar jag varje månad på att inte ha koll?
Hundratals kronor? Tusentals kronor?!

2. Fundera nu på hur vill du att det ska kännas framåt. Vad skulle du vilja – eller vad behöver du – ändra på?

Några uppslag:
Kunna göra mer av det som är viktigt för dig?
Skaffa en ekonomisk buffert så att du inte behöver få magknip över en oförutsedd utgift? Veta vad som händer ekonomiskt om du lämnar en relation eller blir av med jobbet?
Känna dig tryggare i din ekonomi?
Veta att du kan leva gott som pensionär?

Skriv ner dina tankar. Kom ihåg – bara för att det har sett ut på ett visst sätt hittills behöver det inte se ut så framöver. Saker går att förändra redan idag!

3. Klar? Bra jobbat!

Nu börjar du kanske ana vilka möjligheter, vilken styrka, frihet och trygghet som hör ihop med hur du tar hand om dina pengar … Har du råd att vänta?

Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor

Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor: så blir du ekonomiskt starkare, tryggare och friare av Mia Ingelström & Veronica Linarfve

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!