Fattiga saffransriddare med lingonsorbet, vit chokladgrädde och rostad mandel

Frasiga saffransriddare som här fått sällskap av en len chokladgrädde och en syrlig lingonsorbet. På toppen rostade mandelspån. En ljuvlig dessert som passar fint till helgens alla goda middagar. Gör gärna de fattiga saffransriddarna på överblivet saffransbröd istället för att kasta det.

recept & foto maggie bergius

4 portioner

Du behöver:

1 dl vatten
1 dl socker
225 g frysta lingon
3 msk kikärtsspad
1 msk flytande glykos
1 dl mandelspån
1,5 dl vispbar havregrädde
35 g vegansk vit choklad
6 skivor från en saffranslängd
2 msk mjölkfritt margarin
3 msk kikärtsmjöl
1,5 dl havremjölk
1 nypa salt

Gör så här:

1. Börja med sorbeten. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Ta av från plattan och låt svalna. Häll blandningen i en mixer tillsammans med lingonen. Mixa allt slätt.
2. Vispa kikärtsspadet till ett skum, gärna med elvisp. Blanda ner skummet och glykosen i lingonblandningen.
3. Häll upp i en burk med lock och frys i cirka 30 min. Ta ut sorbeten och mixa den ännu en gång. Häll tillbaka i burken och frys ytterligare cirka 1 timme, tills sorbeten fått fin konsistens. Om du har en glassmaskin så häll blandningen i den och kör i cirka 30 min.
4. Under tiden rostar du mandelspånen i en stekpanna tills de fått fin färg. Rör om då och då. Ställ åt sidan så de svalnar helt.
5. Gör den vita chokladgrädden. Vispa grädden fluffig. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Låt den svalna helt innan du vispar ned den i grädden. Häll grädden i en spritspåse.
6. Nu gör du de fattiga saffransriddarna. Smält margarinet i en stekpanna. Vispa samman kikärtsmjölet med mjölken och saltet i en skål.
7. Doppa saffranslängdsskivorna i blandningen och lägg dem i stekpannan. Stek skivorna gyllenbruna på båda sidorna.
8. Ta upp saffranslängdsskivorna på en skärbräda och skär dem på mitten. Lägg upp tre halvor på ett fat och lägg en kula sorbet vid sidan om. Spritsa ut den vita chokladgrädden och strö över rostade mandelspån. Njut!

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!