Smart & näringsrik mat för barn

Högkvalitativ mat för barn, som smakar hemgjort och som är minst lika nyttig som den man själv kan laga till sina barn – det är idén bakom det svenska familjeföretaget Alex&Phil.

Det är inte alltid enkelt för nyblivna småbarnsföräldrar att navigera rätt i barnmatshyllorna. Många tycker att det är svårt att hitta bra färdigmat för bebisar – speciellt för de tillfällen där man inte kan eller hinner laga maten själv.

– När jag var mammaledig med vår äldsta son Alexander upplevde jag att det var svårt att hitta bra barnmat med goda näringsvärden anpassade för spädbarn, säger Jenny Wessblad Hårdh, som tillsammans med sin man Robert driver det framgångsrika barnmatsföretaget Alex&Phil.

Alex&Phil satsar på att skapa mat som inte innehåller några konstigheter – bara naturligt näringsrik mat lagad på KRAV-märkta råvaror, utan onödigt vatten och utan stärkelse eller andra utfyllnader. Dessutom är all mat mjölk- och glutenfri för att även de med allergier ska kunna äta maten.

– Små barn äter små portioner och därför är det viktigt att den mat de äter är så näringstät som möjligt, säger Jenny. Barns kropp och hjärna utvecklas så mycket de första åren och jag brukar jämföra med elitidrottare: barn gör faktiskt av med lika mycket energi när de utvecklas de första åren, sett till deras kroppsvikt. Samtidigt är den mesta av barnmaten på marknaden ganska näringsfattig och det var just därför vi startade Alex&Phil – det är inte rimligt att vi som vuxna ska kunna köpa ett näringsriktigt, färdiglagat mål mat men inte kunna göra det till våra barn.

Vår erfarenhet är att många föräldrar tror att barnmat generellt är av bra kvalitet men så är verkligen inte fallet. Barnmatshyllan domineras av multinationella bolag med massproducerade lågprisprodukter. Det är inte ovanligt att hälften av innehållet består av vatten eller andra näringsfattiga utfyllnader. Därför finns det många frågor man bör ställa sig själv när man väljer produkter i matbarnshyllan. Vad är det för näringsinnehåll? Är energinivåerna inte högre än 75–80 kalorier per 100 gram? Hur det är med protein, kostfiber och essentiella fetter? Ofta får man vad man betalar för.

– På Alex&Phil är vi noggranna med att vara tydliga kring innehållet och näringsvärdet i våra produkter, säger Jenny. På vår hemsida www.alexphil.se och i våra sociala medier hittar man svar på vanliga frågor samt information och inspiration.

Forskningen visar att det är viktigt att man får näringsrik mat de första 1 000 dagarna i livet, räknat redan från tiden i mammans mage fram till ungefär två års ålder.

– Det är viktigt att man som förälder känner att man kan laga bra mat till sitt barn själv, men vi tycker att det också måste finnas bra färdiga alternativ så att det finns en valmöjlighet, säger Jenny avslutningsvis. Det gäller att förmedla kunskap så att föräldrarna och barnen kan dela den gemensamma smakresan. En näringsrik och varierad kost från början ger de bästa förutsättningarna till ett bra och hälsosamt liv.

Om Alex&Phil

När Jenny Wessblad Hårdh var mammaledig med sin äldsta son Alexander lagade hon nästan all mat till sin son. Men ibland hade hon inte tid eller möjlighet att göra det och när hon gick till butikens barnmatshylla var det som att tiden stått still. Det var i princip samma typ av utbud av näringsfattiga produkter som varken såg ut som eller smakade som mat.

Ett par år senare, när sonen Philip föddes, bestämde hon sig för att hoppa av sin framgångsrika karriär som diplomat och folkrättsjurist på utrikesdepartementet för att tillsammans med sin make Robert, som bland annat arbetat som företagsledare och som internationell jurist med inriktning på mänskliga rättigheter, för att själva skapa den mat de själva saknade som småbarnsföräldrar, Företaget döptes efter sönern.

Idag finns Alex&Phils produkter i Sverige, Finland, Danmark och Norge, via Amazon även i Europa samt i Sydkorea och i Singapore. Nu satsar de på att lansera på fler internationella marknader. All mat är KRAV-ekologisk, Äkta vara-märkt, mjölk- och glutenfri samt klimatkompenserad.

Jennys tips!

  1. Min erfarenhet är att gnälliga och kinkiga barn oftast beror på mat- eller sömnbrist, i värsta fall både och! Se därför till att alltid ha något att äta lättillgängligt i bilen, båten, resväskan eller fickan. Bra energi räcker längre och klämmisar är otroligt praktiska att placera ut lite varstans där de kan komma till nytta.
  2. Våra goda smoothies och grötar funkar i alla åldrar, även för vuxna, och är populära som mellanmål året runt. De har ett bra, balanserat energiinnehåll av frukt, bär, havre, quinoa och nyttiga fetter som ger en bra mättnadskänsla som gör att man står sig bra. Perfekta att ha med sig när man är ute på resande fot eftersom de inte behöver förvaras kylt.
  3. Om du exempelvis är ute och vandrar passar våra grötar och måltider i klimatsmart tetraförpackning alldeles utmärkt för liten som stor. Alla våra vegetariska måltider är källor till protein. Som vuxen kan du behöva krydda upp maten lite men annars rekommenderar jag till exempel vår linsgryta, som du kan äta med en god sallad och pitabröd.

Pst! Missa inte vår tävling tillsammans med Alex&Phil. Tävlar gör du här!

 

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!