Svanen-märkta leksaker i den cirkulära ekonomin

Att leksaker till våra barn bara ska tillverkas av bra material kan vi vara överens om. Och genom att sätta nya krav här styr vi leksakerna mot att bli en pusselbit i den cirkulära ekonomin. Det handlar om striktare krav på kemikalier och material, när det kommer till just leksaker handlar det om exempelvis trä och plastmaterial som i sin tur kan vara förorenade och då olämpliga att återanvända. Bakom de nya kraven står Svanen-märkningen – Nordens officiella miljömärkning.

 

En ny dansk studie från DTI, Institut for Teknologi, Ledelse og Økonomi visar att mer är 100 kemikalier som används i plastleksaker kan vara skadliga för barns hälsa. Studien visar att barn i rikare länder omges av i snitt 18 kilo plastleksaker per barn. De problematiska ämnena finns i mjukgörare, flamskydd och parfymer.

– Barn är särskilt utsatta för påverkan av oönskade kemiska ämnen. Därför är Svanen är ett bra riktmärke för såväl föräldrar som inköpare till förskola och skola som vill göra hållbara val. De ska inte behöva vara kemister för att välja rätt leksaker, säger Ulf Eriksson, rådgivare för leksaker på Miljömärkning Sverige.

Svanen tittar alltid på produktens hela livscykel från råvara till produktion och sedan vidare till användning och återvinning när det sätter sin kravspecifikation. Krav som kontinuerligt utvärderas och skärps utifrån den senaste kunskapen och utvecklingen på marknaden. Detta innebär även att Svanen-märkningen är tidsbegränsad och att tillverkaren måste bevisa att produkten uppfyller de nya kraven för att inte förlora rätten till märkningen.

Svanens nya krav för leksaker omfattar:

  • Miljö- och hälsoegenskaper hos kemikalier som används i material och i ytbehandling.
  • Förbud mot användning av ämnen som kan orsaka cancer, skada gener eller förmåga till reproduktion.
  • Förbud mot tungmetaller, parfymer, nanopartiklar, ftalater och bisfenoler.
  • Bomull ska vara ekologisk och återvunnen.
  • Metall måste innehålla en hög andel återvunnen råvara eller tillverkas med lägre klimatavtryck.
  • Plast måste vara återvinningsbart.
  • Trävara med hög andel från certifierade hållbara skogsbruk.
  • Optimerad design av förpackningen för att inte transportera runt luft.
  • Krav på material i förpackningen för att främja återvinning.

Arbetsförhållanden där internationella regler som ILO:s konventioner måste följas som till exempel förbud mot barnarbete samt att kraven i EU:s leksaks direktiv uppfylls.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!