Urban Oasis

Urban Oasis – odlar på höjden

Siktet var inställt på att odla smakrika, nyttiga och hållbara produkter med hjälp av ny teknik när Urban Oasis drog igång ett odlingsprojekt strax utanför Stockholms innerstad. Idag hittar vi deras produkter hos Coop, Ica och Mathem.

text yvonne gull foto ronja willners

I vad som tidigare var Vin och Sprits lokaler i Bergrummet i Liljeholmen, granne med Södermalm, startade Urban Oasis en pilotodling 2017. Nu efter att ha testat och optimerat odlingen och undersökt intresset på marknaden samt fått in nya investeringar har odlingen nu skalats upp – även på höjden. Både pilotodlingen och deras nya Megafarm är båda vertikalodlingar.

– Min idé var att odla grönt i stan, berättar Albert Payaró Llisterri, vd och co-founder på Urban Oasis som fick idén som student på KTH.

Resan har gått snabbt, troligen för att idén med denna typ av odling låg helt rätt i tiden. En affärsmodell togs fram utifrån visionen om att kunna erbjuda smakrika, prisvärda och hållbara produkter. En viktig del häri är tekniken.

Urban Oasis

”Urban Oasis är till 60 procent ett Tech-bolag, mycket handlar just om att samla in data för att optimera produktionen och automatisera odlingen.”

– Urban Oasis är till 60 procent ett Tech-bolag, mycket handlar just om att samla in data för att optimera produktionen och automatisera odlingen, säger Johanna Öhlén Meschke, marknads- och kommunikationschef på Urban Oasis.

Vertikalodling är inget nytt, grundtekniken har funnits med under många år och den första kommersiella farmen öppnades 2009 i Singapore. Tidigt ute var även Japan och i Nordamerika. Här nere hos Urban Oasis odlar man nu vertikalt i en ställning uppbyggd av en modul med hissfunktion. Fyra våningar är modulerna här men de kan skalas upp och ned utifrån lokalens förutsättningar. Genom att odla inomhus ersätter nu LED-lampor solen – vilket gör det möjligt att odla året runt.

– I februari var den nya farmen klar, och vi har skördat sedan mars, berättar Johanna när vi kliver in bland ställningarna.

LED-lamporna är rosa, men efter en stund vänjer sig ögonen och det rosa tonar ut. Genom teknisk analys har man kommit fram till att spann av 16–18 timmars belysning är optimalt just här och nu. Vilket även innebär att man kan minska på energiförbrukningen och samtidigt ta fram en optimal produkt. De olika odlingsbäddarna flyttas nu i ett flöde där de först planteras – inte i jord, utan i vatten, och sedan steg för steg flyttas fram mot skörd. En växtcykel är på mellan 3–4 veckor. Vissa steg är helt automatiserade, i andra ingår manuella moment – målet är dock att automatisera och effektivisera än mer.

När vi är på besök är omkring 40 procent av farmen igång, och här odlas nu Pak Choi, grönkål och krispsallat. Redan från början, i den mindre pilotodlingen, har produkterna sålts bland annat genom Reko-ringar och i lokala butiker, och intresset har varit stort. Urban Oasis är ett vinstdrivande bolag som nu genom att starta en storskalig produktion vill nå fler, framöver även med nya produkter.

Urban Oasis
Lasse Kopiez, en av grundarna till Urban Oasis och Johanna Öhlén Meschke.

Urban Oasis

”Vi vill nå ut till den stora massan, och ett närmsta mål är nu att kunna sänka priset på våra tre produkter.”

– Vi vill nå ut till den stora massan, och ett närmsta mål är nu att kunna sänka priset på våra tre produkter till omkring 20 kronor för 65 gram, vilket är samma pris som på importerade grönsaker från storskaliga industriella jordbruk och växthus i södra Europa, säger Johanna.

De produkter man konkurrerar med här är importerade. Dock kan man just nu inte använda sig av en ekologisk märkning – då den kräver att du odlar i jord. Här odlar man i vatten och tillsätter näringsämnen som binds i produktionen – nyttigare och godare! Det blir tydligt att märkningen behöver ses över. Istället marknadsför man sig under rubriken Reko-framtidsmat, Svenskt sigill, och lyfter fram att man är fri från besprutning.

Intresset är som sagt stort, och sett utifrån det faktum att Sverige importerar frukt och grönt för 25 miljarder finns stor potential. Produkterna från bland annat Spanien och Nederländerna har fått en konkurrent. Att vi genom att välja svenskt även bidrar till minskade klimatavtryck är ett faktum.

Urban Oasis

– Vi äter mycket grönsaker i Sverige och särskilt under vintermånaderna stillar vi efterfrågan med import. Men framöver kommer det inte vara nödvändigt. Vårt sätt att odla nära och utan bekämpningsmedel är mer hållbart särskilt på lång sikt, säger Johanna.

Just nu är det som sagt tre typer av sallad som produceras. Men det finns ambitioner att utöka och näst på tur står svamp. Vid vårt besök ser vi några moduler för svampodling som precis levererats och snart är redo att testas. På Urban Oasis ser man ljust på framtiden trots att man rent bokstavligt befinner sig under jord. Det sker framsteg överallt just nu:

– Det sker stora framsteg inom den här industrin både när det kommer till själva produktionen, plantorna och tekniklösningarna. Det gör att det är svårt att säga exakt vilka innovationer och förbättringar som kommer ske inom de närmsta åren. Men en sak är säker, det händer väldigt mycket på alla håll inom vertikal inomhusodling just nu och vi kommer definitivt se mer av det här sättet att odla avslutar Johanna innan vi checkar ut och tar hissen upp.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!