Våga välja vitt – alkoholfritt

Efter en festlig december är det kanske ganska enkelt att vilja testa en vit januari. Kassan är skral, kroppen är slut och du är redo för en nystart. I kombination med att du signar upp för Veganuary får du en optimal start på året! Men vad ska du dricka? MissVEGO har några förslag.

av yvonne gull

Under året finns det två mer eller mindre officiella vita månader, jag talar om oktober och januari. Strategiskt placerade och enkla att haka på blir de en paus och en möjlighet att reflektera över vilken roll alkohol har i ditt liv.

Själv testade jag konceptet första gången 2020 innan pandemin svepte över världen. Jag hade precis skrivit en artikel i MissVEGO om Mindful Drinking och var helt enkelt lite Sober Curious om vi nu ska använda de internationella begreppen. Det som slog mig då var att även många barer och restauranger hakat på konceptet. Att välja en alkoholfri drink var enkelt. Och kommentaren – jaha du kör också vit januari var tagen.

Egentligen hände inte så mycket under just den månaden men intresset var väckt och jag började mer och mer ifrågasätta alkoholens roll i mitt eget liv. En bit in i pandemin bestämde jag mig, jag skulle ta ett vitt år. Det blev 15 månader. Det var en omvälvande period både fysiskt och psykiskt. På det fysiska planet var effekten påtagligt positiv, jag orkade mer, tänkte klarare, var mer fokuserad. Psykiskt var resan en helt annan och fick mig återigen att ifrågasätta vilken roll jag vill att alkohol ska ha i mitt liv. När alkoholen tas bort är det inte helt enkelt att umgås med personer som dricker alltför länge.

Även om jag idag dricker gör jag det på ett helt annat sätt än tidigare. Jag skulle nog vilja kalla mig själv för en Mindful Drinker, jag dricker mindre och njuter mer helt enkelt. Men detta innebär även utmaningen att hitta alternativa drycker till både sociala sammanhang, till maten och när du helt enkelt bara vill ha något gott i ditt glas. Självklart har jag hittat några favoriter som jag här vill tipsa om.

Te – varmt & kallt
En kopp te funkar alltid, och är även ett gott alternativ till maten. Jasmin te till thaimat är en favorit, samtidigt som en rökig Pu’er är perfekt att smutta på under en lång eftermiddag. Under denna period upptäckte jag även te i kallbryggdform. Teblad i karaff, på med kallt vatten och in i kylen, olika teer till olika rätter. Matcha med mat och servera i fina glas.

Cider – en orange favvo
Efter en arbetsvecka är det för många lite av en ritual att avrunda veckan med ett glas eller två. Det här var något jag till att börja med saknade men jag hittade mitt favoritalternativ i form av en ilsket orange cider: Somersby Sparkling Spritz á 14 kronor. Ta ett stort glas, fyll upp med isbitar och addera en apelsinskiva, voilá!

Frukt- och bärdryck
Jag beställde hem en låda Blåbär 100% från Saxhyttegubben och måltidsdrycken var fixad. Ett glas rumstempererad dryck i vinglas ersätter enkelt ett glas rött vin till maten, en dryck som även serverats på både prinsessbröllop och Nobelmiddagar. Dricker du inte upp allt ställ in i kylen och du har en smarrig shot till frukosten. På temat är det numera även flertalet restauranger som erbjuder alkoholfria dryckespaket där dryckerna är specialkomponerade av frukt och bär med målet att passa till maten – vi gillar!

Richard Juhlin
Hamnar du på ett seriöst mingel där det serveras bubbel så bör det finnas även ett alkoholfritt alternativ. Själv blir jag alltid glad när Richard Juhlins bubbel finns på plats, det signalerar att man inte snålat och vill erbjuda alla gäster ett alternativ. Ibland är det även skönt att ha en dryck som ser likadan ut som den de andra
gästerna har i sina glas.

Mindful drinking – några tips!

En vit januari kan kanske få dig att vilja dricka på ett mer medvetet sätt – bli en Mindful drinker!

Fråga dig själv
Ett första steg kan vara att du efter att du druckit en drink ställer dig frågan om du vill ha ytterligare en. Kommer den att hjälpa dig fysiskt, mentalt och känslomässigt? Ställ frågan utan att döma, och tacka inte ja per automatik till ännu en drink.

Gör upp en plan
Se till att du är den som har kontroll och bestäm dig redan innan du går på en tillställning hur mycket du vill dricka. Att vara förberedd på att tacka nej till alkohol kan också vara smart.

Var inte för sträng
Har du gjort en plan som du avviker ifrån gäller det att inte vara för sträng mot dig själv. Det gäller att vara redo för nya bra beslut, en viss dos flexibilitet gör att du behåller kontrollen.

Beställ först
Istället för att bara haka på och beställa det alla andra beställer, beställ först – särskilt om du tänker beställa alkoholfritt. Då kan du kanske inspirera någon annan att göra samma val.

Mindful drinking
När du väl har den där smarriga drinken framför dig – se till att njuta! Insup atmosfären, njut av smakerna och sammanhanget.

Dry January & Sober October

Samma koncept, en alkoholfri månad då du spar pengar och kanske även mår bättre. Värt att pröva, boka in i kalendern och reflektera över hur det känns. Enligt läkare finns bevis på positiva effekter på levervärden, blodtryck och sömn.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!