Vandra på snö

En av alla de aktiviteter som blivit allt populärare i både fjällvärlden och nere i Alperna är snöskovandring. Ett bra sätt att dra ner på tempot och komma lite längre in i naturen.

Av Yvonne Gull

 

Blickar vi bakåt i tiden så är snöskor något man använt sig av i tusentals år. Genom att fästa en ram under skorna så fördelas kroppsvikten och det blir enklare att ta sig fram i snön. För jägare och skogsvaktare var det dessa snöskor eller ett par skidor som behövdes för att de skulle kunna ta sig fram i djup snö. Lite kul kuriosa är att snöskovandring är den näst populäraste vintersporten i Frankrike efter alpin skidåkning, och i grannlandet Italien arrangeras varje vinter ett sprinterlopp med just snöskor. 

Idag är läget ett annat och det är främst för naturupplevelsen och motionens skull som vi sätter på oss ett par snöskor. Många aktörer har hakat på trenden och erbjuder guidade turer under några timmar. Är du inte hemma i området så är en guide superbra, och kanske kommer du även att få med dig kunskap som annars skulle gått dig förbi. Hans heter vår guide som ska ta oss offpist in i skogen nere i Alperna.

Närmare naturen
Vi möttes upp intill en parkering och får en kort genomgång av utrustningen och tekniken. Snöskorna är påspända och vi utrustas även med stavar. Den väg vi ska gå har vi sett dagen innan då vi åkte skidor alldeles härintill. Till att börja med känns det lite klumpigt men det är bara att traska på. Vi går längs en porlande bäck, upp för en backe och in bland träden. Trots att vi redan varit här i området några dagar är upplevelsen nu annorlunda – vi kommer så mycket närmare naturen. Vi stannar till bland granarna som här är sisådär 30 meter höga.

– När jag var liten var jag med och planterade de här träden tillsammans med min pappa, berättar Hans med stolthet. 

Själv upptäckte han det här med snöskor för länge sedan men det är först nu på senare år som efterfrågan kommit från turister om att följa med ut. Hans är positiv till detta och ser det som en fördel att utifrån tid och den nivå på utmaning som gruppen önskar kunna anpassa vandringen. Det kan bli allt från en skogspromenad till en topptur. 

Nya perspektiv
Vi går längs en porlande bäck. Istappar hänger längs trädgrenarna och då vi håller ett relativt långt avstånd sinsemellan är tystnaden kompakt. Ett tjockt lager snö gör något med naturen. Samtidigt hörs fåglarnas lockrop, och när jag kikar upp ser jag en grupp personer som går upp mot toppen av ett berg, de traverserar, det vill säga de går i sicksack, för att ta sig upp längs den branta bergssidan. Att Hans älskar att vara utomhus råder ingen tvekan om, och det är vintern som är hans favoritårstid:

– När jag är ledig brukar jag ta en topptur på morgonen, åka skidor ner och sedan åka lite skidor med min fru på eftermiddagen, berättar han.

Kanske inte ett upplägg som passar alla, men det här med variation och att se saker från olika håll är inspirerande. Vår sista del av vandringen går längs en backe, och känslan blir nu en helt annan. Vi går på rad och får upp ett ganska högt tempo, det är riktigt kul.

Krama ett träd
Vill du addera ytterligare en dimension till din snöskovandring går det att applicera några av de moment som ingår i ett skogsbad. Det japanska ordet för skogsbad är Shirin-Yoku och det är en form av terapi som utvecklades under 1980-talet. Datorerna hade gjort sitt intåg, något som ledde till att människor jobbade alltmer och åt allt sämre. Man började anlägga naturparker i landet. Och redan från början gjorde man studier av effekten dessa naturupplevelser, vilket man fortsatt göra och idag har kvalitén på dessa studier blivit högre. Att umgås med skogen är bevisligen bra både för personer som är stressade och för personer som är utbrända.

Ett skogsbad utförs oftast tillsammans med en skogsguide som ger dig inbjudningar till hur du kan uppleva naturen än mer, övningar som ökar känslan av välbefinnande. Det kan handla om att titta på grenarnas rörelser, lyssna efter ljud och känna på trädens bark och framförallt att hitta ett träd att krama.

I Shinrin-Yoku är trädkramandet centralt. Traditionen bjuder att du ska välja ut ett träd, krama det ordentligt en lång stund och sedan stanna kvar inunder och umgås en stund efter att du släppt taget. Du får då del av de sporer som trädet släpper ifrån sig och får ny kraft. En brasklapp när det gäller att kram träd när du är ute och snöskovandrar måste utfärdas. Du behöver undersöka hur djup snön är inne under trädet allra närmast stammen innan du stannar till. Det kan annars bli tämligen bökigt att ta sig upp.

Tips!
Snöskovandringar hittar du på många platser runtom i landet, och det är även en aktivitet du lär finna på de allra flesta fjälldestinationer. Även i Stockholm finns företag som erbjuder snöskovandringar men som sagt det behöver finnas snö.

Köp egna snöskor, kostar kring 2 000 kr paret om du vill ha det bästa, enklare varianter finns för några hundralappar. Självklart är att även kika på andrahandsmarknaden.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!