Vegansk festivalburgare

Allt som kan serveras mellan två brödskivor är perfekt festivalmat. Det är lätt att äta, man behöver inte använda en hand till tallriken, en till gaffeln och sedan plötsligt sakna en hand till ölen. Haha! Samtidigt är en hamburgare, när den är gjord på rätt sätt och med
rätt tillbehör en fantastisk måltid. Vår burgare vann ‘Danmarks bästa hamburgare’ 2018.

recept: line tscherning damgaard & sigrid barfod foto: rasmus bundgaard

Du behöver:

4 hamburgerbröd
4 krispiga salladsblad
2 dl vegansk majonnäs
4 växtbaserade burgare

Chilisylt:

(det är en stor sats, men den håller sig länge i kylen)
1,5 dl vinäger
500 gram röd paprika – grovt tärnad
600 gram socker
6 färska röda chilifrukter – skivade

Pickles:

1/4 vitkål – finhackad
1 rödlök – halverad och i tunna skivor
1 röd paprika – tärnad
1/4 gurka – i tunna skivor
0,5 handfull hackad dill
2 dl vinäger
1 dl vatten
100 gram socker
0,5 tsk salt

Panerade lökringar:

2 stora lökar – skivor på 1 cm
1 dl öl – iskall
20 ml majsstärkelse
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk rökt paprika
2 dl pankobrödsmulor
vegetabilisk olja för fritering

Gör så här:

Chilisylt: Lägg alla ingredienser i en kastrull, koka upp och rör om då och då. Den ska sjuda i 40 minuter, kontrollera konsistensen genom att lägga en tesked fylld med den i kylskåpet i några minuter. Den ska ha samma konsistens som en tunn sylt. Fyll upp i steriliserade syltburkar och förvara i kylen.

Pickles: Blanda alla grönsaker. Koka upp vinäger, vatten, salt och socker, låt det svalna lite och slå det över grönsakerna. Blanda ihop allt och låt det svalna innan du äter det.

Panerade lökringar: Vispa ihop öl, majsstärkelse, vetemjöl och salt i en skål tills det inte finns några klumpar. Häll brödsmulorna i en annan skål. Värm oljan tills den brinner om den svavelfria änden av en tändsticka när du försiktigt sticker ner den i oljan. Vänd lökringarna först i ölsmeten och sedan i brödsmulorna och stek några i taget i oljan tills de är gyllene och krispiga.

Sätt ihop hamburgarna. Bred ut majonnäs på både övre och undre brödet. Lägg sallad på botten, sedan burgaren, en handfull avrunnen gurka, 3 krispiga lökringar och slutligen chilisylt på det översta brödet. Gott och vackert som ett konstverk!

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!