Orange – den nya vintrenden

Orangea viner är heta men egentligen inte något nytt, det handlar om ett nygammalt sätt att göra vin. Det har blivit dags att addera en ny kategori på vinlistan.

av amalia g stöckel, sommelier

Orangeviner, eller bärnstensviner som de också kallas, har blivit mycket populära på vinbarer inte bara i Sverige, utan i hela världen. Det är viner som gjorts på gröna druvor (som vanligtvis ger vita viner) skillnaden är att druvmusten jäser tillsammans med druvskalen och resulterar i ett vin med mer intensiv färg, doft och smak. Detta sätt att producera vin är inte nytt, det finns bevis för att det var så man gjorde i Georgien redan för 8 000 år sedan. Att vinerna blivit så populära nu beror på den så kallade ”naturvinsrörelsen”, väckt intresset för orangeviner. Vinerna är inte per definition ”naturviner”, men många är producerade på det sättet, alltså med så lite eller ingen ”inblandning” (eller tillsatser) alls. Däremot är orangeviner överlag mycket matvänliga, och passar perfekt till vegetariska och veganska rätter.

Arvet från legendarisk vinmakare

Säg Azienda Agricola Radikon till älskare av så kallade “naturviner” och de kommer jubla. Grundaren Stanko Radikon var en europeisk pionjär inom både naturviner och orangeviner. Efter hans bortgång 2016 är det sonen Sasja som för Stankos filosofi och vision vidare och med den äran. Radikon Jakot är ett lyxigare orangevin som består till 100 procent av Tokai Fruilano och är extremt välbalanserad och fin, med frisk syra och tanniner som anas lätt. Doft och smak har toner av bitter apelsin, aprikos och röda äpplen. Suverän till ostbricka, spansk tortilla, vegetarisk moussaka eller som konversationsvin.
Radikon Jakot, nr 72796, 329 kr/750 ml

Orange vardagslyx

När jag provade detta läckra österrikiska vin blev jag så förtjust att jag skrev ett stort utropstecken i mina provningsanteckningar. Druvan grüner veltliner är fantastiskt hanterad och resulterar här i ett fruktigt, friskt och örtigt vin med toner av aprikoser, mogen honungsmelon och torkad rosmarin. Passar perfekt till en kryddig grönsaksfrittata eller halloumiburgare.
Winzer Krems Orange Grüner Veltliner 2019, nr 75200, 129 kr/750 ml

Australiensisk solnedgång

Här har vi en blend på fyra gröna druvor som odlats på hög höjd i ett svalt område i New South Wales; semillon, sauvignon blanc, riesling och gewürztraminer. Druvmusten har jäst tillsammans med skalen, utan tillsatt jäst och vinet är vare sig filtrerat eller klarnat. Resultatet är fantastiskt, som en australiensisk solnedgång! Det är fruktigt, lite blommigt och extremt välbalanserat med fantastiskt fin syra. Ett vin att njuta av antingen enbart för sig eller till mat som värmer mysigt; grönsakssoppa, gratänger eller råraka med smetana och tångkaviar.
Logan Clementine de la Mer 2021, nr 90075, 159 kr/750 ml

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!