Du ansvarar för din ekonomi

Boken Money Honey har en titel som får mig att haja till – vilket ska visa sig vara riktigt bra. Hade omslaget varit tråkigare hade jag nu inte valt att läsa alla sidor pärm till pärm.

text yvonne gull foto linda broström

Money Honey – din ekonomiska och juridiska guide genom livet är ett strålande exempel på hur ekonomi kan lyftas fram på ett lättbegripligt och inspirerande vis. Här talar vi kvinnoperspektiv och kvinnofällor. Redan i förordet levereras dessa tre budord:

  • Det är aldrig för sent.
  • Det finns aldrig för lite pengar.
  • Det är bara ditt ansvar.

Härtill presenteras även några av de kvinnofällor de identifierat:

  • Börja äga! Och sluta med att inte äga!
  • Bilda aktiebolag och inte enskild firma.
  • Skölj dig klokt.
  • Se din ekonomi som din.
  • Se om din pension redan nu.

Det är dags att få koll på ekonomin, bokens tre författare; Leni Ekendahl, Eva Lunderquist och Emine Lundkvist har arbetat med bokprojektet i tre år. Ett praktverk helt enkelt som tar avstamp i livets olika brytpunkter och hur du ska tänka då. Från att flytta hemifrån och skriva på det första hyreskontraktet till att gifta och skilja sig och sedan vidare till pensionen och utlandsflytten. Att spara, att investera och att starta eget. För att sedan avrundas med vikten av att sätta en egen plan och börja prata om pengar. Den här boken är i sig en riktigt bra investering!

Vår egen uppväxt är ofta grunden till hur vi ser på pengar. Självklart vill vi föra vidare en bra grund till våra barn men innan dess är lite egen reflektion nödvändig. I boken presenteras olika personer och deras ekonomiska dilemman, fall där det blivit rätt och fall där det blivit fel.

Ett avsnitt jag fastnar för är berättelsen om den ensamstående mamman Gunhild vars två barn hade önskningar på saker och aktiviteter hon inte hade råd med. Låter som jaha så kan det bli. Men nu går Gunhild till sin bankman för att gå igenom sin ekonomi. Här lyfter han fram hennes egna kostnader för cigaretter, frisyr och manikyr – 24 800 kr. Skulle hon istället ta den summan och dela i tre skulle barnens önskningar kunna uppfyllas samtidigt som hon visserligen fick dra ner sin egen budget här. En möjlig lösning som inte handlar om mer pengar…

Det som är härligt i den här boken är att den presenterar hård fakta – exempelvis blir det lätt och tydligt att förstå varför ett sparande på ett ISK är bättre än ett på ett vanligt bankkonto. Själv har jag gått från att driva enskild firma till att nu driva aktiebolag. Och det finns så mycket spännande att lära sig här – kunskap som på sikt skapar trygghet. Så oavsett vilken situation du är i just nu, och vart du är på väg. Här finns tipsen – snyggt paketerat! Att fira de bra ekonomiska valen vi gör från och med nu – gissar jag är anledningen till att den snygga tjejen på bokens omslag som håller i ett glas bubblande champagne.

Money Honey – din ekonomiska och juridiska guide genom livet Av Leni Ekendahl, Eva Lunderquist och Emine Lundkvist LB Förlag

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!