munkar recept

Veganska sommarmunkar med nyponros

Smarriga munkar i vegansk tappning är vårt första recept i samarbete med MissVEGOs matkreatör Clara Thorsén. Enkelt och härligt sött – syrén, ros eller nypon blir här en kul del i det hela.
– Det finns verkligen så mycket fina råvaror och smaksättare utanför dörren just nu och det tycker jag vi ska utnyttja, tipsar Clara.

 

Tid: 2,5 timmar
12 munkar

Munkar:
2 dl havregrädde
25 g färsk jäst
5 dl ekologiskt vetemjöl
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
50 g veganskt smör/margarin, rums tempererat
1 l neutral rapsolja

Nyponrossocker:
2–3 stora nävar färskplockade nyponrosblad
2 dl socker
1 vaniljstång

Munkar recept

Munkar: 
1. Värm havregrädden till 37 grader, fingervarmt.
2. Smula ner jästen och blanda med den ljumna havregrädden.
3. Blanda vetemjöl, socker och salt i en degblandare.
4. Tillsätt den ljumna jäst-och havregrädden.
5. Tillsätt tärningar av veganskt smör när degen börjar gå ihop.
6. Arbeta degen tills den fått fin glans och är smidig, cirka 5–10 minuter. Låt degen jäsa under handduk cirka en timme.
7. Kavla ut degen till en tjocklek på cirka 1 cm. Stansa ut runda ringar med en rund stans-form. Gör ett litet hål i mitten. Låt munkarna jäsa ytterligare en timme.
8. Värm upp den neutrala oljan i en tjockbottnad kastrull. Använd gärna en termometer för att kontrollera temperaturen, oljan ska gärna ligga runt 180 grader.
9. Fritera några få munkar i taget.
10. Vänd med en hålslev efter cirka en 1 minut.
11. Fritera på andra sidan och ta upp när munkarna har fin gyllenbrun färg.

Rosensocker:
1. Blanda socker, rosenblad och vanilj i en mixer.
2. Vänd de nyfriterade munkarna hastigt i sockret.

Tips: Variera gärna dina munkar med andra sommarsmaker. Till exempel kanderade syrener, vegansk choklad och myskmadra eller en klassisk kanel-och sockerblandning.

Dela inlägg:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!