Mjuksegt pizzabröd, krämig fyllning och krispig topping – och alla kan välja vad som ligger på just deras pizza. Om du inte behöver så många pizzor: baka ut en del av pizzadegen till brödbullar i stället och njut av fluffigt mjukt bröd nästa frukost. Pestocrèmen är god som brödpålägg också.
4–5 tallriksstora pizzor
Pizzadeg:
25 g jäst
2 msk olivolja
4 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 dl havrekli, grahamsmjöl eller annat grövre mjöl (ca 90 g)
ca 8 dl vetemjöl (ca 480 g) + lite till utbakningen
Pestocrème:
3 dl kokta, gula ärtor eller kikärtor eller 1 tetra konserverade (à ca 400 g)
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
2 msk sesamfrön
0,5 tsk malen spiskummin
0,5 tsk malen koriander
1 dl crème fraiche
1 dl finriven ost (ca 40 g)
2 msk pesto, eller 1 msk torkad oregano + 1 msk olivolja
salt, peppar och ev kryddor du gillar
Topping:
5–6 medelstora potatisar
1 liten rödlök
1–2 dl solrosfrön eller något annat crunchy
9 dl strimlad vitkål, spetskål eller
grönkål (ca 300 g)
smör att steka i
ev tryffelolja och chili av något slag,
t ex chiliflakes
Gott till:
pizzasallad eller mer
smörstekt kål
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Värm olja och vatten till 37 grader, slå över jästen och rör om så att jästen löses upp.
2. Tillsätt salt, socker, havrekli och vetemjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg. Häll i lite mer mjöl om det verkar behövas. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, ungefär 40 minuter.
3. Pestocrème: Skölj kikärtorna om de är konserverade och låt dem rinna av. Pressa eller riv vitlöken. Mixa eller mortla ihop alla ingredienser och smaka av med salt, peppar och eventuell krydda.
4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och forma pizzor i den form och storlek du önskar: 4–5 tallriksstora, flera mindre eller två plåtstora.
5. Bred ut pestocrème på varje pizza. Skiva potatisen tunt och lägg ut jämnt på pizzorna. Sätt ugnen på 250 grader (225 grader varmluft) och låt pizzorna jäsa medan ugnen blir varm.
6. Grädda i mitten av ugnen i 10–12 minuter eller tills pizzorna fått fin färg och ser klara ut. Om du valde att baka ut en del av degen till brödbullar
gräddar du dem på samma sätt, möjligen lite kortare tid bara.
7. Under tiden: Hacka rödlöken fint, rosta solrosfröna i en torr, het stekpanna och strimla all kål. Hetta upp smör i en stekpanna och stek kålen så att den blir härligt krispig i kanterna.
8. Låt alla toppa den färdiga pizzan som de vill: med kål, rödlök, solrosfrön och kanske några droppar tryffelolja och/eller chili.
Dags att maxa – mer näring för pengarna
Recept: Sara Ask
Foto: Lina Eidenberg Adamo
I den tid vi lever i just nu känns det här som en riktigt välbehövlig, lärorik och inspirerande bok. Att tänka maximal näring för pengarna är vad som gäller – funkar extra bra i en lågkonjunktur men vi manar dig att anamma kunskapen oavsett innehållet i plånboken.
I bokens inledning lär vi känna vad Sara Ask identifierat som sina 10 budgetbästisar: varav ägg, lök, mjölk och potatis är några. Fakta varvas med enkla tips och redan här finns en hel del kunskap att inhämta. Såsom att löken inte trivs i kylskåpet, att potatisen ska förvaras mörkt och att ett kallt ägg spricker om du lägger det i kokande vatten. Recepten i boken är baserade på konceptet maximal näring för pengarna. Så låt dig inspireras!