2 x vilda drinkar med gransirap

Att plocka ingredienser i naturen och sedan addera dem som smakbärare i drinken är en bra idé. Smakerna blir rena och mer naturliga – dessutom gratis och en upplevelse i sig att finna. Här bjuder Bella Porcile oss på två drinkrecept med gransyrup som bas.

Gransirap

Denna skogiga sirap kan framställas på två olika sätt. Om du vill lägga lite tid och kärlek och belönas med en fylligare och mer smakrik sirap väljer du den första varianten; om du har lite mer bråttom men vill ändå vill ha en syrup med smak kör du på den andra. Och vill du göra det ännu enklare för dig kan du köpa den delikata gransirap som Skogens Sköna Gröna framställer, under produktnamnet granzirup.

Alternativ 1
Varva granskott och socker i en glasburk med tätslutande lock. Jag gillar att använda råsocker eftersom jag tycker att detta ger en fylligare smak. Ställ burken i ett soligt fönster i cirka en månad och vänd på den då och då. Lägg sen över i kastrull och tillsätt några skivade citroner. Värm upp allt, sila bort skotten och häll upp sirapen på väl rengjord glasflaska.

Alternativ 2
Gör en sockerlag enligt grundreceptet. Lägg i grankvistar och granskott. Låt svalna, täck med lock och låt dra något dygn innan du silar den. Häll därefter upp på väl rengjord
glasflaska.

Foto: Stephanie Henning

Skogis 2.0

Du behöver:
30 ml O.P. Anderson Björk
20 ml grön Chartreuse
20 ml gransirap
20 ml färskpressad citronjuice
20 cl granskottstonic

Gör så här:
Häll alla ingredienser utom tonic i ett highballglas över en lång isbit med infryst gran i – det finns silikonformar för just långa isbitar. Toppa upp med tonic och rör om.

Foto: Mattis Lindqvist

Gran GT

Du behöver:
50 ml Forest Dry Gin från Norrbottens Destilleri
10 ml gransirap
0,5 liten flaska granskottstonic

Gör så här:
Häll gin och gransirap i ett highballglas. Rör om så att vätskorna blandar sig. Fyll upp med is och servera med tonic på sidan, så att gästen själv kan bestämma hur mycket hen vill ha. Pynta med grankvist.

Se fler recept i boken Vilda drinkar, en smak av naturen av Bella Porcile, LB Förlag.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!