Yasuragi yoga

Retreat under tystnad på Yasuragi

Är det svårt att vara tyst? Vad händer när vi kopplar ner? Varför behöver vi tystnaden? Följ med när MissVEGO checkar in på en Tyst retreat ute på Yasuragi för att uppleva tystnaden och inspireras. Yoga, meditation, mental träning och mindfullness står på schemat.

text yvonne gull foto markus crepin

 

Det finns något skrämmande med tystnad. En oro som kan göra att vi pladdrar på om meningslösheter i rädslan för att ett tomrum ska uppstå. Men det finns även en lockelse i tystnaden, att kunna vara tyst tillsammans med någon är i alla fall för mig en bekräftelse på att man är till freds och trivs tillsammans. Första gången jag fick höra talas om tysta retreat var det i ett religiöst sammanhang och jag slog det ifrån mig. Att vara tyst i flera dagar såg jag som extremt just då. Men mitt intresse var väckt.

– Det kommer att komma en dag då vi kommer att slåss mot ljud på samma sätt som mot koleran och pesten, sa den Nobelprisvinnande bakterologen Robert Koch år 1905.

Ett uttalande som nonchalerades. Idag är dock just bristen på tystnad något som WHO tittar på. De mäter vad vi idag kalla ljudföroreningar. Ett problem som utgör ett underskattat hot på både lång och kort sikt. Problem med störd sömn, påverkan på hjärt- och kärlsjukdomar, sämre prestation i skolan och på jobbet samt självklart även hörselproblem lyfts fram.

Ljudföroreningar, en klassfråga

I Europa är det enligt WHO trafiken som är vår största ljudförorening. WHO har satt en rekommenderad högsta ljudnivå till 30 decibel nattetid som riktlinje för god sömn. Tittar vi på Europa är det 30 procent av befolkningen som utsätts för över 55 decibel nattetid! Att detta påverkar sömnen är ett faktum, lika så att det finns skillnader i påverkansgrad mellan rika och fattiga. Ljudföroreningen är en klassfråga som riskerar att öka om inte samhället tar ansvar.

– Vi behöver agera på många av källorna till ljudföroreningar, från motoriserade fordon till högt ljud på nattklubbar och konserter för att skydda vår hälsa, säger doktor ZsuZsanna Jacob, WHO:s Regional Director för Europa.

Rapporten som presenterades 2018 innehåller även riktlinjer för ljudnivåer som inte bör överskridas och som i många fall behöver reduceras för att reducera hälsoriskerna. Arbetet pågår men parallellt gör vi och marknaden vad vi kan för att anpassa oss. Exempelvis är det nog ingen tillfällighet att allt fler väljer att köpa exklusiva hörlurar med noise-cancelling funktion. De fungerar som ett privat skydd för den som befinner sig i alltför ljudförorenade miljöer.

Tystnaden är åtråvärd. Så när jag fick möjlighet att checka in på Annelie Pompe och Cecilia Dubergs långhelg under rubriken Tyst retreat ute på Yasuragi på Hasseludden var jag mer än redo.

Tysta timmen

Fredag eftermiddag, tempot under veckan har varit högt. Nu är det dags att bokstavligen koppla ner och blicka in. Incheckningen går snabbt. Jag packar upp och beger mig till badet. Efter en långsam och metodisk tvagning visar det sig att jag prickat in den tysta timme som nu hålls ute i de ångande utomhuskällorna. Tystnad är nu äskad för alla badande här. Kylan och de snöklädda tallarna som svajar i vinden blir en fin inledning på äventyret. Jag ser mig runt omkring och försöker identifiera vilka som kanske skulle kunna tillhöra min tysta grupp.

Vårt program inleds med middag klockan sju i restaurang Minamo. Vi är omkring 30 personer, de flesta av oss har kommit hit ensamma men även ett antal par är här för att kliva in i tystnaden. De flesta av oss sitter vid eget bord, och även om tystnaden ännu inte officiellt är inledd så känns det som om att de flesta av oss redan tystnat. Vi är alla iklädd yukarta, vilket både nu och i vanliga fall då du kommer hit är en faktor som reducerar det du har att ta in. Miljön är lyxigt enkel och avskalad och lämnar plats. Maten är vegetarisk, varm och vacker. Annelie och Cecilia hälsar oss välkomna.

Efter middagen samlas vi i Fuji, en stor och flexibel möteslokal som kan anta många skepnader. Ikväll lägger vi ut yogamattor, filtar och kuddar. Vi kommer här nu samlas vid ett flertal tillfällen de kommande dagarna för att guidas av äventyrerskan Annelie och den mentala coachen Cecilia.

Yasuragi yoga

Logga ut & checka in

De har satt ihop ett program som via egna erfarenheter vävs samma till att inspirera och motivera oss att nå lite längre, att tänka nytt. Det har nu blivit dags att lämna in våra mobiler och datorer, det känns lite provocerande. Skulle inte jag…? Men det visar också på vilken makt den sociala median har över våra liv.

The Fear of Missing Out, FOMO, – har blivit ett begrepp och något vi kanske obemärkt släpper in i våra liv dagligen. Vem har gjort vad? Och varför? Att följa flödet på sociala medier kan vara uppslukande och stjäla energi från det som egentligen är viktigt. Dränerande. Det är nu istället The Joy of Missing Out, JOMO, som vi nu ska ägna oss åt. Och tystnaden är härmed officiellt inledd. En kort meditation och sedan är det dags att sortera tankarna inför natten.

Vår långa tysta dag inleds med ännu ett bad i tysthet. Vår grupp har fått ensamtid här och tystnaden är ett faktum. Ljuden blir tydligare, vatten som skvalpar, duschen, kranen som droppar, bubblet i bassängen. Ute håller dagen på att väckas. Det är fint. Härefter guidar oss Cecilia genom ett skönt yogapass.

Nästa tvära kast blir att vi äter frukost tillsammans med de vanliga – talande gästerna. Samtidigt som jag kommer på mig med att tycka att det faktiskt är skönt att inte behöva säga något. Så tänker jag på alla de ljud som ständigt omger oss. Både dem vi kan påverka och dem vi inte alls kan göra något åt. Det är inte så konstigt att tystnad idag efterfrågas. Jag äter min miso soppa, en hel avokado och världens godaste chiagröt.

Vi sitter på våra yogamattor och lyssnar på inspirerande förhållningssätt och tankebanor. Motivation, meditation och mindfulness är underrubriken på vår Tysta Retreat. Varav såväl meditation som mindfulness är områden som allt fler söker sig till. Tillika är de områden inom vilka mycket forskning görs, och där positiva effekter på vår hälsa numera kan påvisas.

Lejonet inspirerar

Eftersom jag var rekommenderad att varken ta med anteckningsbok eller penna är det svårt att minnas allt som sas. Men av det som presenterades var det vissa saker som fastnade. Flera av de inspirerande presentationer som Cecilia Duberg höll går det även att läsa om i hennes bok Lejonagendan. Det handlar om ett förhållningssätt till hälsa och personlig utveckling med lejonet som förebild.

– Vad vill du uppnå, vem är din mentor och när ska du ha tid att vila, är frågorna Cecilia rekommenderar oss att ställa för att börja arbeta med våra egna mål.

Att vikten av att finna tid för vila och återhämtning är så pass central i det vi gör är något jag tror många med mig inte riktigt tänker på. Och det är här vi har möjlighet att göra enorma förändringar. Tänk på lejonet som ligger där och latar sig i solen för att sedan gå till attack. Och för att sedan – ja, vila igen.

De båda berättar om sina egna erfarenheter av tysta retreat. 10-dagars sådana, och Annelie bekänner att hon en gång försökte få tillbaka sin telefon för att bara skicka ett meddelande. Vilket hon inte fick. Och ja det gick bra ändå, även för oss går det bra. Och inte en enda gång kommer någon in och säger att någon av oss har ett superviktigt samtal.

Vi mediterar både i guidad form och på egen hand. Vi testar även på gående meditation. Små steg, framlänges och baklänges. Tekniken tar vi sedan med oss ut och tar en långsam promenad längs Sinnenas stig, som slingrar sig ner för berget bakom Yasuragi. Här finns portaler, vattenfall och utsiktsplatser. Genom att gå långsamt hinner i alla fall jag både se och uppleva mera. Det blir en variant av skogsbad utan guide.

Yasuragi spa

Att hålla andan

Att vara tyst var betydligt enklare än jag trodde, och trots att vi inte pratade med varandra var vi en grupp som höll ihop. Det kändes enkelt, även då Annelie guidade oss till att hålla andan betydligt längre än troligen någon av oss gjort tidigare. På något vis blev i alla fall jag mer mottaglig, maten smakade mer, konsistenserna var tydliga. Tankarna blev mer riktade och klara, trådar knöts ihop. Och helt plötsligt var det dags att checka ut från tystnaden. Vi fick möjlighet att dela med oss av våra erfarenheter innan det var dags för digital utlämning.

En tjej tyckte det varit skönt att hon inte behövt skapa sig en roll i gruppen utan bara kunde vara. En man berättade att det varit en livsförändrande upplevelse. En kvinna om hur hon i tystnad försökt fråga sig fram till en badplats. En annan om hur svårt det varit att sova. Annelie berättar för oss vad en av våra servitörer, som bett om att få jobba just för att servera våran grupp, sagt:

– Att man kunde tacka för maten på så många olika sätt utan att säga ett enda ord var underbart. Samtidigt blev jag medveten om hur mycket jag lät när jag jobbade.

Vi var alla fyllda av upplevelser. Men fick tipset att när vi kommer hem inte ösa ut våra upplevelser över dem där hemma. Utan istället fråga hur de har haft det och lyssna.

Mitt intresse och min lust till tystnad är väckt. Efter helgen kommer jag på mig med att inte alls vilja prata lika mycket. Istället känner jag ett nytt fokus och har börjat sätta nya mål. Jag har bestämt mig för att jag är redo för nya tysta utmaningar kanske i form av en pilgrimsvandring eller i form av en tyst retreat på ett kloster.

Yasuragi mat

Tankar bakom detta Tysta Retreat

– Vi vill hjälpa alla att lyckas med sin tystnad. Annars kan de inte växa av den. Vissa delar i det tysta retreatet är tagna direkt från klassisk vipassana. De följer en tradition som vi respekterar. Processen är mycket mer genomtänkt än den verkar, och det är för att vi vill följa deltagarnas process. Utmana lagom mycket men hela tiden vara steget före så att vi förbereder dem, berättar Cecilia.

Är du sugen på ett Tyst Retreat på Yasuragi? Då är nästa aktuella datum den 11-13 mars, pris från 6 990 kr.

Tysta tips från Cecilia

– Jag vill vara noga med att påpeka att målet med våra tysta retreat aldrig är att göra människor tystare eller mer inåtvända. Tvärt om! Vi vill att retreaten ska göra människor starkare i sin kontakt med andra människor, men med en autentisk och närvarande approach. Vi vill lära människor att välja vad det lägger sin uppmärksamhet på i större utsträckning, eftersom den är begränsad. Hemma är målet att skapa utrymme för reflektion. Ett tips är till exempel att skapa en rutin för en tyst stund på morgonen. En stund för bara reflektion, andetag och en varm kopp te innan du startar mobilen eller öppnar din laptop eller dukar frukost till familjen. Dessa utrymme ger dig en chans att checka in med dig själv först, innan du ger av dig själv till andra. Det gör dig både starkare inåt och mer närvarande i relationer.

Läs mer om: Vibrationer, nerver och heta bad på Yasuragi

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!