Årstiderna matkasse

Årstiderna – matkassens klimatresa

MissVEGO och Årstiderna delar en vision – vi vill få fler att äta mera grönt! Genom att inspirera och förenkla vill lyfta fram god mat som är bra för både oss och miljön.

 

Klimatarbetet för matföretaget Årstiderna handlar både om att reducera det egna klimatavtrycket och om att kompensera för de CO2-utsläpp som återstår. Den tredje delen i klimatarbetet är den man ser som allra viktigast: att komponera goda växtbaserade måltider, för att på så vis hjälpa kunderna att vara en del av den omställning som vår planet kräver.

Oavsett vilken matkasse kunden väljer så spelar grönsakerna alltid huvudrollen. Alla råvaror är 100 procent ekologiska eller biodynamiska. Att inspirera fler att äta grönt är ett klimatarbete som inte räknas in i någon CO2-rapport, med är det man ser som det allra viktigaste arbetet för klimatet.

– Genom att använda begreppet “att vara i balans” istället för att vara “klimatneutral” erkänner vi att klimatkompensation bara är en tillfällig lösning samtidigt som vi intensivt jobbar för att hitta nya ännu bättre alternativ. Målet är att vi som planetarisk verksamhet i framtiden kommer kunna ge mer tillbaka till planeten än vad vi tar, säger Svend Daverkosen, miljöchef hos Årstiderna.

Årstiderna matkasse

I slutet av 2019 gav Årstiderna fem kundlöften, varav ett handlade om att ha sitt CO2-räkenskap i balans vid årets slut. Prioritet är att reducera egna utsläpp genom kreativa lösningar. Det handlar om allt från att testa vinterodling av grönsaker i ouppvärmda växthus till att minska användningen av plast. Tillsammans med andra livsmedelsaktörer med samma vision vill man skapa framtidens livsmedelsbransch.

– Att Årstidernas CO2-räkenskap är i balans är ett bra första steg, men vi vill mer än så. Vi vill tänja på gränserna och vara en del av framtidens livsmedelsbransch där omtanken för planeten ska stå för grunden i hur verksamheter drivs, säger Rachel Seow Sosa, VD Årstiderna Sverige.

Tittar vi på siffrorna så har Årstiderna reducerat sitt CO2-avtryck för varje omsatt 1 000-lapp från 9,61 kilo CO2 år 2016 till 7,81 kilo CO2 år 2020, en minskning med 19 procent. Detta genom blanda annat att se över emballage, transport och energianvändning. Härtill har man valt att investera i tre olika globala projekt för att nå sin CO2-balans.

Få 20% på din första beställning hos Årstiderna med koden MISSVEGO20.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!