Bo på landet – Red Bird Farm

Livet på landet är en livsstil många drömmer om, vissa förverkligar den och andra provar på. Vi har tagit oss till Österlen för att checka in i ett tidigare stall hos Red Bird Farm för att insupa lantluft och inspiration till just det här numret av MissVEGO.

Av: Yvonne Gull foto: lagher & sulocki, privat

I tv-programmet ’Ett hus i solen’ brukar vi möta familjer som vill starta ett nytt liv i – ja just det solen! Här är det ofta familjer från Storbritannien som lämnar regnet och rusket bakom sig och slår sig ner på sydligare breddgrader. Riktigt så gjorde inte Tonia McManus, maken Seamus och deras två söner: Finn och Ethan. De valde i stället att flytta från Winchester i södra England till Skåne och öppna upp Red Bird Farm i södra Sverige, i Borrie strax norr om Ystad.

Red Bird Farm är ett boende med självhushåll, en 15-minuters bilresa från Ystads centrum där även tågstationen ligger. Den omgjorda bondgården har behållit sina ursprungliga takbjälkar och detaljer och erbjuder panoramautsikt över det vackra skånska landskapet. Läget är perfekt. De långa sandstränderna ligger också bara en mil bort.

Tonia berättar att hon lämnade en hektisk karriär inom skönhet- och resebranschen i Storbritannien bakom sig. Det var den skandinaviska livsstilen och möjligheten att få mer tid med familjen som lockade dem till Sverige:

– Vi ville vara nära naturen och få mer familjetid, säger Tonia då vi slår oss ner i köket där precis allt du behöver finns. Stilen är lantlig och rustik.

En glada flög förbi

Familjen kom till Sverige på semester första gången sommaren 2013. Några månader senare var de tillbaka för att titta på gårdar i södra Sverige. De hade räknat ut att Skåne skulle bli bra – Gotland var inledningsvis ett alternativ men de kände att ölivet och den strama semestersäsongen på ön inte passade deras planer. Därför blev Skåne deras perfekta plats. De reste runt och tittade på massor av lämpliga gårdar. Det som senare skulle bli Red Bird Farm låg ute till försäljning hos Kronofogden och när de kom hit såg de potentialen. Tonia berättar historien bakom namnet:

– När vi såg gården första gången tillsammans med mäklaren var det en varm och vacker dag och en glada flög över innergården och cirklade sedan runt ovan dem, berättar hon.

Till historien hör att just gladan är en fågelfavorit i familjen, som de vid ett fåtal tillfällen sett hemma i England. På engelska heter gladan Red Kite och är utrotningshotad, men för att rädda beståndet hade man låtit flytta in fåglar från Fyledalen i Sverige. När de fick se favoritfågeln flyga över gården såg de det som ett gott tecken och så fick gården det passande namnet Red Bird Farm.

– Vi älskar att de alltid är närvarande här och njuter av att se dem flyga ovanför oss nästan varje dag!

Boende & hälsa

Flytten gick, de två barnen var nu 6 år och 9 år gamla började i svensk skola och arbetet med att skapa en egen verksamhet inleddes. Sju månader senare var det dags att välkomna de första gästerna. Precis som familjen själva kom även de från Storbritannien, vilket var en tillfällighet. Många gäster är svenska men även tyskar och engelsmän kommer ofta. Både par, familjer och grupper. I de två större rummen kan man lätt vara upp emot 6-8 personer.

Tonias bakgrund inom både resebranschen och skönhetsbranschen har hon nytta av idag både i form av driften av Red Bird Farm och i 5 Star Wellbeing. Det senare är en konceptbutik i centrala Ystad som säljer utvalda skönhetsprodukter varav majoriteten från Skandinavien. Konceptet föddes under pandemin och då gick under namnet 5 Star Spabox och som då handlade om att erbjuda lyxiga spaboxar för hemmabruk. Intresset för bra produkter märker vi även av i de fina produkterna från L:A Bruket som finns i badrummet på gården.

Flytta in & flytta ut

Att bo på landet är något som om vi blickar bakåt i tiden sisådär 200 år var det allra vanligaste. Då bodde närmare 90 procent av Sveriges befolkning på landet. Sedan dess har urbaniseringen dragit över landet, och dess andra fas handlar om industrialiseringen då andelen boende i städerna ökade och nådde 80 procent. Idag visar statistiken att över 9 miljoner personer, eller 88 procent av den svenska befolkningen bor i en tätort.

Återkommande är dock trenden att allt fler lämnar städerna och flyttar ut på landsbygden. Något som också sker just nu efter pandemin vi precis gått igenom. En period då många sett till vikten av att bo bra och gärna lite större i kombination med möjligheten att jobba hemifrån och att ha närhet till natur och friluftsliv.

Rustikt boende

Red Bird Farm erbjuder tre olika boenden vi är incheckade i vad som kallas The Cowshed och som namnet antyder är det just kor som bott här. Men det var länge sedan och sedan dess har ladan varit både lager och verkstad. Det rustika sitter dock i väggarna och det är lätt att föreställa sig att man skulle må rätt bra härinne om man var ko. Vi erbjuds supermysig logi i The Cowshed. 110 kvadratmeter, två separata sovrum och en stor öppen sällskapsyta med kök, matplats och soffgrupp. Takbjälkarna är vitmålade och dörrarna är handgjorda skjutdörrar som matchar fint och spar på utrymme.

Det går även att checka in i The Barn End, som med sina 150 kvadratmeter är störst, men genom att boendet är uppdelat på tre våningar får man här inte riktigt samma rumskänsla som I The Cowshed. Men är man flera så är detta ett bra alternativ. Härtill finns även The Meadow Barn, en mindre lägenhet på 60 kvadratmeter med karaktär och lite olika nivåskillnader då man här fogat samman byggnader från olika tider.

Summa summarum är att oavsett vilken i denna trio du checkar in så är standarden hög och möjligheten till självhushåll ingår i konceptet. Är det fint väder finns det även möjlighet att grilla utomhus.

Ut i naturen

Efter en god hemlagad middag tar vi en lång kvällspromenad, och njuter av gula rapsfält, träd i siluett, fågelsång och massor av kor som försöker stirra ut oss när vi promenerar förbi. När vi kommer tillbaka till gården har det börjat regna, Tonia har dock eldat på i bastun åt oss så njutningen fortsätter. Det blir till att svalka sig i regnet, och sedan ta ett varv till inne i värmen. Vi fylls av lugnet och av att inte ha några ’måsten’. Så mycket mer än så här behöver man faktiskt inte för att fylla en dag.

För den som vill vara aktiv på semestern erbjuds gäster som stannar lite längre olika upplevelsepaket under rubriken Red Bird Activities. Här finns bland annat en Mega-Sup för gruppen eller familjen, och vanliga Sup-brädor, dessa supbrädor är som sagt helt alkoholfria – de är helt enkelt en stand-up paddleboard! Du kan även testa att cykla på vattnet med hjälp av de smått galna vattencyklarna man här köpt in, eller varför inte ta en vanlig cykel och hänga med på en guidad cykeltur eller ta dig i väg på egen hand för att utforska omgivningen.

Men alla aktiviteter till trots är det kanske allra skönast att bara luta sig tillbaka och njuta av livet på landet. Och kanske även passa på att fundera över hur du och din familj vill bo i framtiden. Vad vill ni ha, vad kan ni leva utan? Sverige är alltjämt ett glest befolkat land men befolkningen ökar och år 2030 kommer vi enligt Statistiska centralbyrån vara drygt 11 miljoner invånare i landet. Men redan nu vet man att folkökningen kommer att bli ojämnt fördelad över landet. Flyttar vi utanför städerna blir priset på boendet oftast billigare och möjligheten att insupa naturen kommer på köpet.

Ångrar sig inte

Trots att språket fortfarande är en utmaning för både Tonia och Seamus ångrar de inte sitt beslut att flytta till Sverige:

– Vi ångrar oss inte alls. Vi kom till Sverige för att få bättre livskvalitet och en bättre plats för våra pojkar att växa upp på, en mer positiv plats. Ingen av oss har någon önskan att lämna Sverige, det har blivit vårt hemland. Jag tror också att även om pojkarna skulle ge sig i väg för att plugga eller arbeta så är det hit de skulle återvända.

Tonia lyfter även fram naturen, det lugnare livet de lever här och årstidsväxlingarna bland vad det gillar med Sverige. Avslutningsvis säger hon:

– Vi älskar att vi här kan leva den livsstil vi båda ville, med utrymme för mer kreativitet och kontroll över både arbetstid och fritid.

Vill du checka in på Red Bird Farm nu i sommar finns endast lite spridda dagar och datum kvar. Men även hösten är en fin tid här – och har du tur kan du faktiskt vinna ett besök här, tävlingen hittar du här.

Checka in på Red Bird Farm

Boka enbart övernattning och fyll era dagar med stillhet eller aktiviteter. Eller varför inte boka en Vegan Activity Break? Ingår gör då vegansk mat till frukost, lunch och middag, härtill alkoholfri dryck samt en guidad aktivitet.
Pris 3 495 kr/person

Boka direkt på: seamus@redbirdfarmsweden.com eller via www.booking.com

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!