Saffranskladdkaka med hallonfrosting 

Saffran och hallon är en himmelsk god kombination, särskilt i en kladdkaka med frosting. Och hemligheten bakom en perfekt kladdkaka är att ta ut den när kanten är fast och mitten vobblar när du skakar på formen. Sedan låter du den stå i kylskåpet i minst 3 timmar, gärna över natten. Då blir den alldeles perfekt.

recept: frida skattberg, boken Julbak deluxe foto: helén pe

Du behöver:

100 g smör
50 g vit choklad
0,5 g saffran (1 paket)
3 ägg
2,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Frosting

50 g frysta hallon, tinade
300 g färskost, till exempel philadelphiaost
1 dl florsocker
1 dl vispgrädde

Till servering

färska hallon

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj samt bröa en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.
2. Smält smöret på låg värme i en kastrull som rymmer alla ingredienser. Tillsätt vit choklad och saffran, rör om tills all choklad smält och ta sedan av från värmen.
3. Tillsätt ett ägg i taget under omröring. Arbeta sedan ner resterande ingredienser och rör ihop till en slät smet.
4. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i cirka 18 minuter. Ta ut och låt svalna en aning. Ställ sedan in kakan i kylskåpet i minst 3 timmar.
5. Gör frostingen. Mixa hallonen fint med en stavmixer och pressa dem genom en finmaskig sil. Spara det som kommer i skålen och släng det som du för kvar i silen.
6. Vispa hallonpuré, färskost och florsocker med elvisp tills allt blandas väl. Tillsätt vispgrädden lite i taget under konstant visning på hög hastighet och vispa till ett fluff.
7. Spritsa frostingen på kakan och toppa med lite extra hallon.

I vegansk tappning
Byt äggen mot 1,5 dl kikärtsspad. Byt smöret mot mjölkfritt margarin, färskosten och vispgrädden mot veganska alternativ och chokladen mot vegansk choklad.

Julbak deluxe
Alla julrecept du behöver. Julbak deluxe av Frida Skattberg, Bonnier Fakta.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!