Bärfighten: Blåbär VS Lingon

Alla har vi vår egen relation till blåbär och lingon många gånger från barndomen. Vilken väljer du?

Illustration: Nathalie Gill

 

Blåbär
Välj mig: Snyggaste färgen, absolut godaste bäret – jag säger bara blåbärspaj! I soppa värmer jag, i din smoothie fixar jag den snyggaste färgen. Plocka mig nu – visserligen blir du lite blå om fingrarna men det är jag värd!

Laddat med antioxidanter är det mirakelbäret som skyddar kroppens celler. Sägs kunna sänka blodtrycket. Blåbär sägs även vara anti-cancerogent tack vare att det innehåller resveratrol. Tillskrives även effekt att kunna motverka urinvägsinfektion samt förbättra vår nattsyn. Att bären fungerar perfekt för infärgning av textilier är om det är avsiktligt ett stort plus, oavsiktligt kanske inte lika så bra.

Lingon
Välj mig: Jag får lingonriset att lysa upp i skogen, och är vansinnigt enkel att plocka med en lingonplockare. Visserligen kan jag vara lite krävande i min framtoning. Rårör mig med lite socker, safta mig gör sylt eller gelé utav mig och vi kan hänga fram till nästa skörd.

Innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra som kan användas i kombination med andra frukter och bär. Lingon är även laddat med antioxidanter, kostfibrer, magnesium samt vitamin A, C och E, bäret stimulerar matsmältningen. I folkmedicin används lingon som botemedel mot urinvägsinfektion och för att stimulera aptiten. Lingon är ekonomiskt Sveriges viktigaste bär och exporteras till både Tyskland och Österrike.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!