Kärleksförklaring till maten

För många är relationen till mat inte helt enkel. Det kan handla om allt från förbud, om vad som är nyttigt och hur mycket vi ska äta till vikthets och frosseri.

I den nyutgivna boken Comfort Food – från matnojor till ren njutning får vi möta Agnes Gällhagen och hennes matresa. En resa som varit tämligen komplex men som samtidigt inspirerar och får oss att fundera kring det där med pekpinnar. Här varvas vacker och god mat med tips på ritualer ofta kring just måltiden med syfte att vi ska finna lugn och fokus för att kunna njuta av det vi äter och dricker. Reflektera, känn efter och njut! MissVEGO har bett Agnes Gällhagen berätta lite mer om sin superfina inspirerande bok samt tipsa oss om några av sina recept.


Halloumiburgare.


Rödbetssoppa med syrad grädde.

Om du skulle förklara Comfort Food – vad innebär det för dig?
– Vad som är comfort food är väldigt personligt, eftersom det ofta är förknippat med våra minnen och matupplevelser från barndomen. Den typ av mat som för mig känns trösterik kanske inte alls gör det för någon annan. Kort sagt så är comfort food mat som får oss att känna oss omhändertagna och som att vi unnar oss något extra gott. Mat som lägger sig som bomull runt hjärtat och värmer ända in i själen. För mig är det i första hand varm, lagad mat som är näringstät och mättande, utan att vara för tung. Den ska också gärna vara enkel att laga. Men ibland kan det vara så att det är själva pysslet i köket som jag längtar efter och som blir min terapi – då kanske jag väljer att laga ett lite mer tidskrävande recept. Jag älskar alla slags rotsaker, och sötpotatis är en personlig favoritingrediens. Gärna i kombination med halloumi och någon syrlig, örtig sås. Tomatsoppa med pasta (aka Tröstsoppa) är också ett recept jag återkommer till när jag känner mig lite låg eller krasslig och behöver tröst.

Om du skulle träffa någon idag som har samma behov av att kontrollera sin relation till mat som du haft – vilka råd skulle du då ge till den personen?
– Jag skulle inte ge några råd, däremot skulle jag lyssna på vad personen har att berätta och låta känslorna få ta plats. Ofta kan det vara så att man själv behöver få komma till insikt och sätta ord på vad det är som skaver. Jag vet själv hur oemottaglig jag var för alla råd och åsikter kring mitt sätt att äta. Det enda jag ville var att någon skulle se och lyssna, utan att försöka fixa eller lösa något.


Jordnötsshake.


Agnes Gällhagen.

Hur ser du på vikten av att maten är vacker respektive näringsrik?
– Båda de aspekterna är viktiga för att jag ska känna mig mätt, nöjd och tillfredsställd. Många tänker nog på onyttig och ganska färglös mat när de hör ordet comfort food, men jag vill visa att man kan laga riktigt god, härlig och dekadent mat som samtidigt är näringsrik och full av färgstarka råvaror.

Vad har yogan betytt för dig?
– Den har betytt allt för mig, när det kommer till att lära mig stanna upp och våga vara i mina känslor. Det var tack vare yogan som jag kunde börja nysta upp alla de obekväma känslor jag hade kring mat och förstå vad alla rädslor bottnade i. Min rädsla för att bli sjuk och min besatthet kring att leva ”hälsosamt” handlade inte så mycket om maten egentligen, utan om att jag var rädd för att förlora de människor jag älskar. Yogan har varit och är ett fantastiskt verktyg för att skapa en trygg plats för alla de där känslorna att få finnas, och att med hjälp av andetaget ta sig igenom det.

Hur ser du på för- och nackdelar av att bo i storstaden respektive på landet?
– Jag älskar min uppväxtstad Stockholm på många sätt; inspirationen, maten, utbudet, människorna, men insåg ganska tidigt att jag inte mådde bra av att bo i en storstad. Jag tar hellre del av storstaden i mindre doser, för att sedan återvända hem till lugnet i Piteå där jag bor idag. När jag bodde i Stockholm så tog min energi snabbt slut och det stressade mig att ständigt vara runt en massa människor och ljud. För mig som är ganska introvert så passar småstadslivet väldigt bra. Här har jag råd med mer och behöver inte hustla och stressa lika mycket för att få ihop vardagen. Det är nära till allt, och känslan av samhörighet och community är starkare. Det finns ett otroligt driv bland kreatörerna här i Piteå – vill man att något ska finnas så får man skapa det själv! 

Om boken:
Comfort Food – från matnojor till ren njutning av Agnes Gällhagen, Norstedts. Snälla och färgstarka recept från frukost via lunch och middag till kvällsfikat. Härtill en dos goda råd om ritualerna som förhöjer upplevelsen och medvetandet kring det vi äter. 

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!