Blommor – på ett nytt och hållbart vis

En blomprenumeration, ja tack! Signa upp för en prenumeration hos Blombruket och få en ny bukett hem med posten varannan vecka. Härtill erbjuds ett fint urval torkade blommor – trendigare än på mycket länge.

Text: Yvonne Gull Foto: Lovisa Furubo

Vi tar det från början, Malin Brandén valde att omskola sig till florist, ett drömjobb, men en bransch där tiden stått still. Under praktik i blombutik började hon fundera på hur man skulle kunna driva blombutik på ett smartare vis. Leveranskedjorna var långa, svinnet stort och många butiker la ner. Branschen stod inför en utmaning. Idén till vad som kom att bli Blombruket började ta form.

– Jag ville samtidigt förlänga blomupplevelsen, och inspirerades av ett utländskt företag som sålde blommor på nätet, säger Malin Brandén, florist och grundare av Blombruket.

Blommor med posten

Konceptet anpassades för att passa i Sverige och 2019 drog verksamheten i gång. Blombruket var nu först i Sverige med att erbjuda så kallade letterbox flowers. De utvalda blommorna packades så i en box, ofta i knoppstadiet. Paketet levereras sedan hem till kundens dörr av PostNord, och utifrån ett ”recept” arrangerades sedan blommorna i vas. Med valfri intervall får sedan den som tecknat ett abonnemang en helt ny bukett hem till dörren.

– Många uppskattar att arrangera sin bukett, att vara florist är för många en dröm och ett intresse. Ett mervärde är att buketterna håller ovanligt länge och att det i varje bukett finns flera sorter som går att torka, berättar Malin Brandén.

Lådan är en stor del i det hållbara konceptet, det handlar om att du kan skicka så mycket mer på så mycket mindre yta. Blommorna packas tätt i en slimmad låda tillverkad av återvunnen FSC-märkt kartong, ett genomtänkt koncept som även innebar att företaget utmärktes av PostNord 2021 som ”Årets Airfluencer”.

Torkat, en het trend

Vid sidan om Blombrukest letterbox flowers har ett stort sortiment av torkade blommor vuxit fram. De torkade blommorna har varit populära i flera år och är idag hetare än på länge. Kanske spelar även ekonomin in här, då du kan njuta av dina blommor under betydligt längre tid i torkad form.

Malin såg en möjlighet att göra något mer av trenden, vilket kändes helt rätt även ur ett klimatperspektiv, då CO2-utsläppen här blir betydligt lägre än för snittblommor. Nischen blev närodlade och naturliga blommor, utan färg och kemikalier, som tyvärr annars är vanligt förekommande. Sortimentet skiljer sig från konkurrenterna och kunderna är både privatpersoner och företag, varav många restauranger och hotell.

Alltid färska blommor

En prenumeration, varannan vecka, gör att du alltid har färska blommor hemma. Blombruket utgår från Kalmar och levererar upp till Gävle. www.blombruket.se
Prisexempel: Veckans bukett 395 kr

Torka själv!

Bäst att hängtorka, beroende på sort så klart. Ska du torka blommor från din bukett ta upp dem när de fortfarande är fina – häng mörkt och svalt så behåller du färgen bäst.

Tips torkade blommor:

  • Välj en vas som inte är transparent, så syns inte stjälkarna.
  • Snyggt med mycket av samma sort.
  • Häll sand eller ris i vasen så blir det enkelt att arrangera.
  • Komplettera med blommor eller gräs du torkat själv.
  • Undvik torkade blommor i soliga fönster.
  • Blir en bukett dammig kan du blåsa försiktigt med en hårfön.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!