Vilda drinkar

Att plocka ingredienser i naturen och sedan addera dem som smakbärare i drinken är en bra idé. Smakerna blir rena och mer naturliga – dessutom gratis och en upplevelse i sig att finna.

av: yvonne gull

Det är kärleken till naturen i kombination med jobbet i restaurangbranschen som ledde fram till att Bella Porciles intresse för att addera det ena till det andra växte fram. Och så föddes boken En smak av naturen – en superfin drinkbok där du inte bara lär dig att blanda drinkar, du lär dig även var och när du finner dina ingredienser härtill ute i naturen.

De fyra årstiderna är grunden när det kommer till att skörda dina ingredienser – allt från blåbär, lingon och granskott till kråkbär, maskros och rönn. Ingredienser som du sedan kan torka, infusera, frysa in eller inkludera i en fat-washing process. I boken finner du även grunderna i hur du hittar balans mellan syra, sötma och beska i din drink. Härtill lite grundläggande spritkunskap. MissVEGO ber Bella Porciles berätta lite mer och bjuder sedan på några drinkrecept från boken på temat gran och hjortron.

Hur växte idén till den här boken fram?
– Genom att mina följare sa att de gärna ville ha en bok med alla tips och fina bilder på miljöer. Jag har även varit med i en väns kokbok med drinkrecept plus att jag har flera vänner som gjort böcker så då tänkte jag – varför inte? Om de kan så kan väl jag.

Vad ser du själv som den främsta fördelen rent smakmässigt att använda naturens egna ingredienser som smaksättare?
– Allt smakar så mycket renare och det känns bättre i själen, plus att det är gratis. Man får ingredienserna direkt från källan utan att de rest runt halva jorden!

Vilka är dina topp smaksättare från naturen?
– Tallkottar är absolut en favorit då de görs till en fantastisk syrup och man kan även äta kottarna som godis. Älggräs och fläder är också härligt. Och så gran – gransirap då.

Såg att du även bjuder på några mocktails – vilken är den största utmaningen i att göra en alkoholfri drink?
– Det är ingen utmaning att göra alkoholfritt tycker jag. Och man märker att fler och fler efterfrågar det och jag vill gärna att man ska kunna få dricka lika gott alkoholfritt som med alkohol. Nu finns även många märken som tar fram dryck som smakar ungefär som spriten som till exempel rom eller gin. Så de kan man även använda i en alkoholfri daiquiri.

Vem skulle du vilja bjuda ut i naturen på en drink, och vad skulle du då servera?
– Detta var en väldigt svår fråga. Kanske får passa på just vem men att hitta en mysig plats i skogen kanske vid en bäck där solen tittar fram mellan grenarna och sedan plocka massa bär, göra upp en eld, koka ihop Bären som man sedan dricker ur en kåsa men lite gin i med till exempel. Enkelt men gott och platsen gör allt!

Vilda drinkar
En smak av naturen av Bella Porcile, LB Förlag

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!