Ny säsong, nya viner

I takt med att dagarna blir svalare längtar vi efter mustigare drycker. Men än är de ljumma dagarna inte slut och därför får ett fruktigt och friskt vitt vin vara med för soliga höstdagar och kvällar. Tre viner från tre länder och två världsdelar, alla från ekologiska och biodynamiska jordbruk, från producenter som sedan generationer tillbaka arbetat med respekt för såväl miljö som slutresultatet av sitt arbete, vinerna.

av amalia g stöckel, sommelier i samarbete med spring wines

 

Mörka bär och härliga kryddor

Det perfekta vinet för svalare dagars mustigare rätter! Tre blå druvor; grenache noir, carignan och syrah, i en perfekt blend. Såväl doft som smak har rena och tydliga toner av mogna mörka bär och örter som lagerblad och rosmarin samt en lätt ton av viol. Jättefin, ren och tydlig eftersmak och det är inte så konstigt då vinet kommer från Europas största biodynamiska vinproducent. Ett passande vin till en kryddig gryta, örtmarinerade grönsaker, eller plockmat, helt enkelt sällskapsmat som man sitter och njuter länge av.
Maison Cazes Grand Chene Sans Soufre Ajouté, nr 92089, 99 kr/750 ml

Mysigaste höstvinet

Från en av Australiens mest respekterade vinbönder, som började arbeta biodynamiskt och ekologiskt redan 2004, kommer denna härliga blend på medelhavsdruvorna shiraz, grenache och mataro (eller mourvèdre). I doften hittar vi mogna blå plommon, kakao, viol, och en lätt rökigt ton. I smaken björnbär, plommon, hallon och lagerblad med ett lite pepprigt avslut. Det här vinet vill jag dricka till mustiga rätter, grytor med vilt eller säsongens rotfrukter, gärna med rökiga komponenter som möter vinets rökiga toner.
Paxton Organic AAA Grenache, Shiraz, Mourvèdre 2018, nr 2586, 129 kr/750 ml

Fruktig grön favorit

Pecorino är namnet på den gröna druva som detta vin är gjort på, ett namn som vi mest förknippar med italiensk fårost. Druvan fick sitt namn då det sades att fåren (”pecore” på italienska) gärna åt av dom. Föga förvånande, då druvorna är fruktiga och aromatiska. Cantina Zaccagninis pecorino är frisk och fruktig, tänk fruktsallad på honungsmelon, persika och päron med honungsdressing. Den friska syrligheten balanserar vinet och gör det perfekt till mat men även som sällskapsvin. I matväg funkar den bra till exempelvis gröna sallader med grillad kyckling, skaldjur eller grönsaker, även suveränt bra till mild ceviche eller pad thai med lite hetta. Kul kuriosa om vinet är att den lilla pinnen på flaskan inte enbart är där som dekoration, utan som påminnelse om vinets ursprung – vinrankan.
Cantina Zaccagnini Pecorino, nr 70297, 99 kr/750 ml

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!