Stenbrottets tidsresa

Ett stenbrott där naturen har fått spela en helt annan roll, blir nu kuliss och del i ett spännande projekt där en ny stadsdel får växa fram – ett hållbart koncept där naturen har en huvudroll.

 

Det nya bostadsområdet Wendelstrand vid Landvettersjön i Mölnlycke växer nu en ny och hållbar stadsdel fram i vad som tidigare var ett stenbrott. Här samarbetar nu arkitekter från renomerade Snøhetta och White Arkitekter med att skapa ett unikt koncept där den tidigare nyttjade miljön nu återerövras. Ett spännande hållbarhetskoncept där 1 000 bostäder byggs upp och där navet i det hela utgörs av landmärket Lakehouse – ett hus med plats för restaurang, co-working kontor och gym.

– Vi ville skapa något speciellt så vi anlitade några av världens mest omtalade arkitekter till att designa vårt landmärke Lakhouse, med lika stort fokus på hållbarhet som arkitektur. Byggnaden och hela området i sin helhet är ett spel där byggnader, natur och innovativa lösningar skapar ett hållbarhetskoncept. På många sätt representerar Lakehouse idéen med hela projektet och Snøhetta gjorde ett fantastiskt jobb med att tolka våra initiala tankar och förverkliga dem, säger Joakim Garfvé, co-founder av Next Step Group.

Snøhetta som även var de som ligger bakom Operan i Oslo har här tagit med sig elementet och tankarna kring att använda sig av taket här på Lakehouse. Det blir en plats för övergångar, en plats där vi går från det privata till det offentliga.

En grundläggande idé i projektet är att skapa en stadsdel där de boende lever i samtiden utan att för den sakens skull lämna naturen. Att Wendelstrand även gränsar till ett naturreservat förstärker möjligheterna till att leva i samklang med naturen. Samtidigt är det möjligt att med kollektivtrafik ta sig in till centrala Göteborg på 15 minuter.

I området erbjuds olika typer av boende från fristående villor och radhus till flerbostadshus i olika höjd och skala. Det dominerande materialet här är trä, vilket var precis vad som fanns här innan stenbrottet fick breda ut sig. Inflyttning sker 2024, redan nu går det att anmäla intresse till säljstarten som planeras under året.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!